Geopark: Ommelshoved og Halmø

Geopark: Ommelshoved og Halmø

Ommelshoved

5960 Marstal

Foto: Ærø Turistbureau

Ommelshoved

Istidslandskabet

Den overvejende sydøst-nordvestlige orientering af de glaciale landskaber afspejler bevægelsesmønstret af de yngste isstrømme, 17-19.000 år før nu. Her findes stor diversitet af holocæne kystformer, der binder områdets tidligere selvstændige små moræneøer sammen med bl.a. dobbelt-tombolo-dannelser og strandvolde.

Desuden ses marine forlande med strandenge, strandsøer og oddedannelser.

Unikke oldtidsfund

Nogle af de tidligste spor efter mennesker her i landet er fundet på Ommelshoved. Da istidens enorme ismasser krøb væk fra landet, og landskabet kunne begynde at strække sig ud og ånde frit igen, begyndte en spag bevoksning at spire frem. Denne bevoksning var lige sagen for rensdyr, som igen tiltrak rensdyrjægere. Fundet på Ommelshoved viser os, at der dengang - for mere end 11.000 år siden - strejfede en horde jægere rundt her.

Skafttungespidserne fundet her på stranden er et usædvanligt fund både på grund af alder og antal. Man har fundet 78 af rensdyrjægernes ca. 12.000 år gamle pile her, og det er bemærkelsesværdigt, at der næsten kun er fundet skafttungespidser. Man er overhovedet ikke stødt på skrabere og stikler, som ellers forekommer i stort tal på de kendte bopladser fra istidens afsmeltningsfase. Der kan således ikke være tale om en decideret boplads på Ommelshoved, og der hersker to teorier om, hvad der så kan være tale om:

1. Enten et depot, et massivt lager af skafttungepile. Pilene er givetvis ikke fremstillet på stedet; det ville have sat sig spor i form af en større mængde flintaffald.

2. Eller en hektisk brugt og hurtigt forladt jagtplads (eng.: „kill-site“). Et par store dyr er blevet nedlagt og flænset på stedet. Pile/ spydspidserne har man ladet ligge tilbage. Der er intet i vejen for, at man kan opfatte en del af de såkaldte skafttungepile som spydspidser og flænseknive. Måske er der i virkeligheden i Ommelshovedmaterialet repræsenteret tre redskabstyper: pil, spyd, kniv.

Fundet ligger i dag på Marstal Søfartsmuseum og vidner om, at øen har dannet ramme om menneskers tilværelse gennem årtusinder.

Et godt fiskespot

I dag bliver der stadig fanget føde på Ommelshoved, da det er et godt fiskespot. De store skrænter danner et flot landskab, og her er absolut optimale forhold for havørrederne. Der kan fiskes i begge retninger, men revet på spidsen holder ofte fisk, specielt når der er strøm og let gang i vandet. Pladsen kan fiskes året rundt. Læs mere på Fishing in Denmarks hjemmeside.

Halmø

Halmø er en privatejet ø på 0,5 kvadratkilometer. Den er én lang moræneø, hvis nordside består af en 6 km lang kystlinje og op til ni meter høje bakker. På den østlige side er der høje skrænter og mod syd og vest strandsøer, en mose og en ubevokset odde, der fører ud til den ganske lille holm, Halmø Hale. Der er adgang efter naturbeskyttelseslovens regler, og det er muligt at ankre op nord for øen og øst for Halmø Gavl.

Øens eneste bebyggelse og tidligere gård Halmøgårds tidligst kendte beboer er Jens Halmøe (1625-1654) og hustru Karen (1629-1654). Indtil 1970'erne har gården været drevet med kvæg, grise og får og kornproduktion. I dag ejes øen af ægteparret Christine Marianne Wulff Ullstad og Arne Wulff Nielsen.

I 1920'erne og 30'erne rejste de to kunstnere Johannes Achton Friis (1871-1939) og Johannes Larsen (1867-1961) Danmark rundt og beskrev forskellige dele af landet. Achton’s beskrivelse af besøget på Halmø kan læses her

Hoteller i nærheden af Geopark: Ommelshoved og Halmø

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    24,52 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Brobyværk Kro

    39,73 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel 6400

    41,15 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

    42,83 km

    Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
  • Hotel Knudsens Gaard

    54,69 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Benniksgaard Hotel

    57,96 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

    Læs mere : Benniksgaard Hotel
  • Frederik VI's Hotel

    60,38 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Munkebo Kro

    63,26 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Tornøes Hotel

    63,43 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Det Nye Bandholm Badehotel

    66,26 km

    Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

    Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel