Gravhøjene i Gl. Hestehave

Foto: VisitSvendborg

gl. hestehave

Foto: VisitSvendborg

gl. hestehave

De dansede iklædt snoreskørter til lyden af lurerne, fortalte historier om solen, der rejser hen over himlen, og ofrede gamle genstande til guderne.

I skovene øst for Svendborg (Gamle Hestehave, Stevneskov og Hallindskov), som ligger på en bølgende slette fra den unge baltiske istid, er der mange spor efter de religiøse ritualer fra bronzealderen. Mest iøjnefaldende er de 23 synlige gravhøje, der blev rejst i perioden mellem 1800 og 1000 f.Kr. De døde blev begravet i gravhøjene i egetræskister med personlige ejendele såsom smykker og våben.

Men der er også fundet spor af to andre religiøse ritualer i Gamle Hestehave. Den første er en sten med helleristninger. Helleristninger er billeder eller symboler indhugget i klippeflader eller stenblokke. Ordet helleristning kommer af svensk ‘hällristning’. Häll betyder ‘flad sten'.

Det lokale øgenavn for stenen med helleristninger er Æbleskivestenen på grund af dens 105 runde fordybninger. Disse fordybninger på stenen kaldes skåltegn, som er en af ​​de mest almindelige typer helleristninger i Danmark. Deres nøjagtige brug er stadig en gåde, men falder inden for bronzealderens religiøse sfære.

Det andet spor af religiøse ritualer er ikke synligt på stedet i dag, men engang i ældre bronzealder blev et seletøj til en hest ofret her. Selen bestod af 25 runde plader af bronze med oprindelse i Centraleuropa.

Det var ikke kun i ældre bronzealder, at Gamle Hestehave blev brugt til begravelser. Allerede i den sene del af yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.Kr.) har begravelser fundet sted i området. I en kiste lavet af flade sten, en såkaldt cist, fandt man to skeletter i hvert sit kammer. Disse skeletter var dog ikke de første i cisten. Udgravningen afslørede, at de, som var begravet i cisten tidligere, blot var blevet skubbet til siden for at give plads til de nye. Dette er ikke et ukendt fænomen, når man ser på andre cister eller dysser og ganggrave fra yngre stenalder.

Hoteller i nærheden af Gravhøjene i Gl. Hestehave

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  24,05 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  31,29 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  39,45 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Tornøes Hotel

  43,54 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  44,77 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  47,5 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel 6400

  56,12 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  57,57 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  58,9 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  60,16 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference