Gylling Mølle

Foto: Destination Kystlandet

Sort og gammel - Gylling Mølle

Foto: Fritz Kristiansen

Møllevingerne set nedefra på Gylling Mølle

Foto: Fritz Kristiansen

Et sving på Gylling Mølle

Smuk hollandsk mølle i Gylling

Syd for Odder ligger landsbyen Gylling. Her har der siden 1860 været drevet mølle, og i dag står møllen smukt som da den var ny.

Gylling Mølle er en såkaldt gallerimølle. Det betyder, at der er en rundgang rundt om møllen, hvorfra mølleren kunne starte eller bremse møllen. Under galleriet er møllen muret, mens den over galleriet er belagt med sort tagpap. Møllen har lange jalousivinger og en løgformet hat.

 

Gylling Mølles historie

Møllen blev først opført i 1860 – mange af landets hollandske møller blev opført på denne tid. Noget kunne tyde på, at det ikke var en god forretning at være møller i Gylling på den tid for møllen havde mange skiftende ejere og i 1906 faldt den sammen i et uvejr grundet manglende vedligeholdelse.

Der blev derfor bygget en ny mølle på samme sted i 1908.  I 1930 blev den ramt af et lyn, men den blev repareret og var aktiv frem til 1963. Gylling Mølle forfaldt i de følgende år, men blev reddet fra nedrivning af Odderegnens Forening for Bygnings- og Landskabskultur, som i 1992 solgte møllen videre til Gylling Mølles Venner.

Takket være frivillige kræfter og lokale ildsjæle står møllen stadig den dag i dag og bliver jævnligt renoveret og forskønnet. I 2023 blev rundgangen således udskiftet.

 

Vil du besøge Gylling Mølle?

I Gylling Mølle er der en udstilling om møllens funktion og historie. Møllen er åben den første søndag i måneden og ellers efter aftale.

 

I nærheden

Gylling ligger naturskønt i landlige omgivelser syd for Odder. Er du historieinteresseret kan det anbefales at kigge forbi Gylling Kirke.

Mod syd ligger halvøen Gyllingnæs, hvor du kan gå en tur langs kysten. Mod øst ligger færgebyen Hou samt Odderkystens fine strande.  Og mod sydvest ligger Horsens Fjord og øen Alrø. Det er med andre ord let at koble et besøg i Gylling med en naturoplevelse i området.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.  

Hoteller i nærheden af Gylling Mølle

 • Jørgensens Hotel

  20,44 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  21,25 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Hotel Oasia Aarhus

  28,87 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Nørre Vissing Kro

  32,66 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Vejlefjord

  34,45 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Låsby Kro

  36,99 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Montra Hotel Sabro Kro

  37,05 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Kaløvig Badehotel

  40,73 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Hotel Hedegaarden

  41,89 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  44,57 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel