Heatherhill – lyng, bakker og oprindelig natur ved Kattegat

Heatherhill – lyng, bakker og oprindelig natur ved Kattegat

Heaterhill

3210 Vejby

Foto: Ann Jørgensen

Heatherhill er det smukkeste lyngklæde sted i Nordsjælland.

Foto: Daniel Villadsen

Heatherhill – lyng, bakker og oprindelig natur ved Kattegat

Foto: VisitNordsjælland

Heatherhill

Isen formede landskabet

Heatherhills markante bakker og dale blev dannet under den sidste istid. Den smeltende is førte sand og grus med sig og aflejrede det ved iskanten, hvorved de store højdedrag langs kysten opstod. Dalstrøget mellem stranden og parkeringspladsen blev skabt af en vældig smeltevandsflod, som gravede sig ned i terrænet, og havet sørgede siden for at fjerne materialet foran de 15 – 20 m. høje kystskrænter. Vinden har over tid lagt et lag sand over terrænet, især under sandflugtstiden år 1500 – 1700.

Sådan så Nordsjælland ud for 100 år siden

I Heatherhill finder du mange arter af lave hede- og overdrevsplanter, som sammen med spredte gyvel og enebærbuske dominerer området. Det er en beplantning som for 100 år siden dækkede størstedelen af Nordsjælland, og som takket være naturfredning heldigvis stadig kan opleves her. Den dejlige nikkende kobjælde og blodrød storkenæb ses i blomst forår og sommer, og lyng og revling klæder bakkerne i store mosaikflader af rosa og lilla i sensommeren.

Er du vild med sommerfugle?

Insektlivet i Danmark er trængt, men Heatherhills varierede bevoksning giver rigtig gode vilkår for sommerfugle. Derfor kan du opleve usædvanligt mange sommerfuglearter her, det er faktisk en af Danmarks bedste sommerfuglelokaliteter. Hver enkelt sommerfuglearts larver er nemlig afhængige af én bestemt, eller ganske få bestemte plantearter, for at overleve. Den store artsrigdom i det lave, blomstrende plantedække gør, at Heatherhill er levested for sommerfugle, som er en sjældenhed i resten af Danmark.

Læs her om sommerfugleprojektet ”Et vingeslag for Heatherhill”.

Hvorfor navnet Heatherhill?

Heatherhill var navnet på den største ejendom i området, en sommerresidens for en velhavende engelsk direktør Vincent. Han var medvirkende til at sikre området mod udstykning i 1947, så den specielle natur kunne bevares. Ved fredningen i 1958 blev Heatherhill naturligt nok valgt som navn for hele området. Ejendommen er for længst revet ned.

Vandreture og turforslag

Det spændende terræn indbyder til en vandretur, og der er flere muligheder. Heatherhill ligger på begge sider af Rågelejevej, med parkeringsplads med kiosk og toiletter på sydsiden. Fra parkeringspladsen er der vandreruter i begge retninger, f.eks. går Vincentstien gennem bakkerne mod stranden og havet.

Se kort med vandrerute i Heatherhill

Se og download brochure over Heatherhill

Sådan kommer du med offentlig transport til Heatherhill

Hoteller i nærheden af Heatherhill – lyng, bakker og oprindelig natur ved Kattegat

 • Hotel Gilleleje Strand

  10,93 km

  Hotel Gilleleje Strand er et traditionsrigt badehotel fra 1896, som i dag er totalt nyrenoveret. Hotellets 25 værelser er forskellige, men fælles for dem er den pragtfulde beliggenhed: Du bor midt i Gilleleje – og samtidig kun et stenkast fra fiskerihavnens maritime atmosfære og byens yndede badestrand.

  Læs mere : Hotel Gilleleje Strand
 • Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel

  21,07 km

  Hotellet er omgivet af imponerende skove, smukke søer og sportsruter, der giver dig en naturskøn oplevelse. Byen og naturen har været en kilde til inspiration for hotellet, der har skabt en charmerende lille landsby med sine snoede alléer, frodige planter og en indbydende atmosfære.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel
 • Skjalm Hvide Hotel

  28,79 km

  Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

  Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
 • Marienlyst Strandhotel

  29,14 km

  Marienlyst Strandhotel er et flot hotel helt ud til vandet og med lækre spafaciliteter. Derudover er restauranten Brasserie 1861, bar, lounge, strandspa, casino og store terrasser direkte ud til Øresund med privat strand også noget, hotellet er kendt for. Det ligger tæt på Kronborg Slot og Louisiana.

  Læs mere : Marienlyst Strandhotel
 • Skovshoved Hotel

  46,42 km

  Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

  Læs mere : Skovshoved Hotel
 • Taastrup Park Hotel

  49,48 km

  Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

  Læs mere : Taastrup Park Hotel
 • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

  53,22 km

  Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
 • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

  53,23 km

  Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
 • Absalon Hotel

  53,41 km

  Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

  Læs mere : Absalon Hotel
 • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

  53,66 km

  Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel