Landsoldatpladsen

Foto: Møberg

Landsoldaten 1 1024x576

Foto: VisitFredericia

Prinsens port 1024x576

Foto: VisitFredericia

Landsoldat 1024x576

Landsoldatpladsen - en central plads med særlig status

Landsoldatpladsen er Fredericias mest betydningsfulde plads!

Den særlige plads ligger centralt i Fredericia lige ved seværdigheder som Fredericia Vold, Det Hvide Vandtårn og Prinsens Port. Landsoldatpladsen er Fredericias samlingspunkt og har fået navn efter en helt særlig skikkelse.

Opkaldt efter Fredericias betydningsfulde Landsoldat

Landsoldatpladsen er opkaldt efter statuen Den Tapre Landsoldat, som er pladsens omdrejningspunkt. Den Tapre Landsoldat - elle blot Landsoldaten i daglig tale - er verdensberømt for at være det første mindesmærke for den menige soldat, rejst i efter Slaget ved Fredericia i 1849.

Landsoldaten er Fredericias vigtigste vartegn, og Landsoldatpladsen har derfor en helt særlig betydning i Fredericia.

På Landsoldatpladsen ligger også Den Gamle Hovedvagt, hvor der helt frem til 1934 var etableret militær vagt, samt den smukke Prinsens Port, der var den oprindelige og dengang eneste vej ind og ud af fæstningsbyen.

Renovering i 2023: Nyt look til Landsoldatpladsen

I april 2023 blev renoveringen af Landsoldatpladsen færdiggjort, og pladsen blev indviet ved en åbningsfest. Renoveringen har betyden en udvidelse af pladsen mod Danmarksgade og en genetablering af en lang siddeplint langs pladsen.

Den betydningsfulde plads står nu endnu flottere med tætklippet græs og chaussésten og en bred promenade, der giver bedre adgang for gående og kørestolsbrugere.

Pengene til renoveringen af Landsoldatpladsen er doneret af A.P Møller-Fonden. Projektet er en del af en større revitalisering af Fredericia Vold.

Begivenheder og aktiviteter på Landsoldatpladsen

Landsoldatpladsen bruges jævnligt til forskellige begivenheder og aktiviteter.

Dansende studenter fra Fredericia Gymnasium

Studenterne fra Fredericia Gymnasium har fx tradition for, at de mødes på gymnasiet, når sidste elev får hue på, og går i samlet flok til Landsoldatpladsen. Her går og danser de i kæde omkring Landsoldaten, mens de synger den latinske studentersang Gaudeamus igitur.

Også i forbindelse med Fredericias historiske fortid og mærkedage som Fæstningsdagene bruges pladsen særligt aktivt.

Fæstningsdagene med Landsoldatpladsen i centrum

Til Fæstningsdagene i Fredericia spiller Landsoldatpladsen en helt central rolle. Vagter med vagtskifte bliver genetableret ved bl.a. Den Gamle Hovedvagt og Landsoldaten, og der er tradition for, at Landsoldatpladsen pyntes med røde og hvide blomster af byens borgere og gæster.

Landsoldatpladsen er også startpunkt for 5. juli-fakkeltoget og flere af 6. juli-processionerne gør holdt på pladsen ved Den Tapre Landsoldat, hvor der holdes taler.

Læs meget mere om Fæstningsdagene i Fredericia her!

Fredericia Vold og Det Hvide Vandtårn: Oplev Fredericia fra Landsoldatpladsen

Landsoldatpladsen ligger tæt på eller i forlængelse af flere af Fredericias spændende attraktioner!

Ud over den gamle Prinsens Port, kan du også opleve Fredericia Vold helt tæt på. Fra Landsoldatpladsen er er direkte adgang til Voldens stistystem, hvorfra du kan nyde voldanlæggets skønne natur mens du befinder dig midt i fæstningsanlæggets spændende historie.

Læs mere om Fredericias specielle historie som kongelig fæstningsby her!

På Fredericia Vold ligger også Det Hvide Vandtårn, Fredericias flotteste udsigtspunkt. Oplev den fantastiske udsigt over Fredericia fra tårnets tagterasse og se den nye, spændende udstilling inde i Vandtårnet.

 

Se, hvad andre deler på Instagram

#landsoldat #landsoldaten #landsoldatpladsen #visitfredericia

Hoteller i nærheden af Landsoldatpladsen

 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  2,05 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  13 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  20,06 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Hedegaarden

  20,75 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  20,77 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Tyrstrup Kro

  29,27 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Jørgensens Hotel

  33,33 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Frederik VI's Hotel

  35,68 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Svanen Billund

  42,88 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  43,98 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund