Langdysse ved Helletofte

Foto: Morten Gaustad

Helletofte1

Foto: Morten Gaustad

Helletofte2

En af de absolut smukkest beliggende oldtidsminder på Langeland kan findes her, 200 meter syd for Helletoft Strand på øens vestside.

Perfekt til solnedgang
Langdyssen ligger helt ned til vandkanten. Herfra kan man betragte solen gå ned i havet.
På en lille plads lige syd for dyssen er der sat borde og bænke op hvor man kan hvile og spise sin madpakke – hvis man er ude på vandretur langs Øhavs-stien mellem Lohals og Stengade Strand (og videre til Rudkøbing) som passerer få meter fra dyssen.

Langdyssen er også i sig selv et imponerende bygværk – 34 meter lang, 8 meter bred og 1,8 meter høj. Nogle vindblæste træer bidrager i skumringen til den romantisk-dramatiske stemning som ofte har vært forbundet med dysserne.

1875
Ved berejsningen i 1875 noterede man sig at randstenene var af anselig størrelse, men at mange var sprængte. Og at der havde været tre sten i hver ende, men at kun 2 i den sydvestlige og én i den nordøstlige ende var bevaret. I 1920 udfører Nationalmuseet en delvis restaurering af dyssen, både af højen og særligt randstenene. Man finder også to nedsænkninger, to meter i diameter, sandsynligvis efter fjernede kamre.

1922
I 1922 bliver langdyssen tinglyst gennem aftale med markens ejer, proprietær Chr. Johansen, Eliselund. Både i 1947 og i 1982 bemærkes det at dyssen er overgroet af et ugennemtrængeligt krat af brombær og slåen. 

En note fra den sidste berejsning fortæller også en lille smule socialhistorie:
»Indstillet til soignering som beskæftigelsesarbejde 1983.«


(Tekst & billeder fra: "Fortidsminder på Langeland", af Morten Gaustad)

Hoteller i nærheden af Langdysse ved Helletofte

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  36,11 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  42,96 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  46,8 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  48,5 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Tornøes Hotel

  48,58 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  51,23 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  57,32 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel 6400

  66,39 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  67,93 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  71,16 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference