Longelse Bondegårdsskov

Longelse Bondegårdsskov

Longelse

5900 Rudkøbing

Foto: Turist- og Erhvervsforeningen Langeland

Longelse bondegårdsskov - urørt skov, vilde dyr og smuk natur

Foto: Turist- og Erhvervsforeningen Langeland

Longelse Bondegaardsskov PDF

Det kan du opleve i skoven: 

 • Over 20 forskellige arter af træer og buske
 • Den lille orkidé - Orchis mascula (fredet)
 • Gå en tur

I Longelse Bondegaardsskov kan du opleve en helt særlig skovudsigt. Skoven har stået uforstyrret i over 130 år, og flere af dens træer er mere end 250 år gamle. Derfor har denne skov en flora og fauna, som måske kun kan opleves få andre steder i Danmark.

De mange døde træer i skoven gør en vandretur i Bondegaardsskov til en helt speciel oplevelse. Man må gå overalt i skoven, og den er så lille, at der ikke er afmærkede stier. 

Ved indgangen står en kasse med brochurer. Der er en lille parkeringsplads ved Spodsbjergvej, hvor et skilt peger mod skoven.

Velkommen i skoven

Longelse Bondegårdsskov ligger 5 km øst for Rudkøbing ved Spodsbjergvej. Der er P-plads ved landevejen, hvorfra en markvej fører 250 m mod syd til indgangen i skovens nordøsthjørne.

Der findes primitive, men ikke markerede stier i skoven, men man må færdes overalt og på alle tider af døgnet. Hunde skal føres i snor. Opsamling af træ og opgravning af planter er ikke tilladt.

Ejeren af markvejen kan ved skiltning forbyde adgang til vejen på de enkelte dage om året, hvor han holder jagt på sin jord.

Skoven

Longelse Bondegårdsskov har i århundreder tilhørt den nær­liggende Longelse Bondegård, hvorfra den i 1972 blev solgt til Danmarks Naturfond. Skoven er på 8½ ha og blev fredet i 1940; fredningsbestemmelserne, der blev revideret i 1988, går ud på at skoven skal bevares som såkaldt "urørt skov", det vil sige at den skal henligge uden forstlige indgreb af nogen art.

Træerne får lov til at ældes og dø, hvor de står. Når de endelig er faldet om, bliver de liggende til almindeligt henfald -og der bliver hverken sået eller plantet nye træer. Skovnaturen udvikler sig helt på sine egne betingelser fra træernes frøfald og selvsåede planter eller fra stød- og rodskud.

Skovens historie

Fra middelalderen og frem til begyndelsen af 1800-årene indgik skoven naturligt i Longelse Bondegård's drift. Køer og heste græssede i skoven, svin blev sendt derop for at æde olden og skovens træer fandt naturligvis anvendelse i gårdens naturalhus­holdning til brændsel, redskaber, bygningstømmer etc.
Skovdriften var flersidig. Skoven var lys og åben og tilgodeså mange forskellige hensyn.
Men efter fredskovsloven i 1805 blev skoven indfredet med stengærder i rette linier, driften blev ensidig. Koen måtte ud af skoven og hovedvægten blev lagt på størst mulig træproduktion. Skoven blev lukket og mørk.

I 1897 blev gården overtaget af en ejer, der i hele sin tid frem til 2. verdenskrig værnede om skovens særkende, de store træer. Og da den tyske besættelse i 1940 udløste krav om forøget hugst til lokalbefolkningens brændeforsyning, nægtede han at fælde sine træer. Takket være den fremsynede skovrider Abell blev skoven fredet mod hugst i 1940 - og det har den været lige siden. Men oktoberstormen 1967 "trodsede" fredningen og væltede mange store træer. Siden er der ikke fældet et eneste træ i skoven. 

Kilde og læs mere: Longelse Bondegårdsskov, Danmarks Naturfond

Hoteller i nærheden af Longelse Bondegårdsskov

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  37,48 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  45,72 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Brobyværk Kro

  48,04 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  56,93 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Tornøes Hotel

  59,25 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  61,32 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel 6400

  62,37 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  64,02 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Frederik VI's Hotel

  65,05 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Falster

  71,89 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster