Lundø Kirke

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Lundø Kirke

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Lundø Kirke

Lundø kirke er opført af rå kampesten iblandet munkesten. Kirken er sandsynligvis opført i midten eller anden halvdel af 1300-tallet, altså i højgotikken. Kirken savner detaljer til en nøjere datering. Den bevarede norddør er dog falset og spidsbuet, ligesom et spidsbuet vindue anes i korets nordmur. Tårnet, der er opført af rå kamp- og munkesten, er ligesom våbenhuset bygget i sengotisk tid.

Den lille triumfbue mellem kor og skib er også spidsbuet. Alterbordets forside med tre felter er i renæssancestil, malet o. 1600.

Som alterprydelse ses en kopi af det unikke forgyldte processionskors, der frem til 1874 stod i kirken. Originalen, som opbevares på Nationalmuseet, dateres til midten af 1100-tallet. Krucifiksets forside prydes af en tredimensionel Kristusfigur, der ifølge romansk tradition er fæstet til korset med fire nagler. På gotiske kors fæstes Kristi fødder samlet med en enkelt nagle. Yderst på korsarmene har små billeder af evangelisterne været placeret. På korsets bagside er en meget smuk ærkeenglen Michael som dragedræber indridset.

Altertavlen af den velsignende Kristus er malet af Christian IX?s dronning Louise i 1884. Altertavlen blev skænket efter, at kirken måtte afgive det originale Lundø-kors.

Over det glatte granitdøbefont hænger et lille krucifiks, skænket af Chresten Erichsen Lunøe i 1760.

En Madonnafigur i egetræ af meget høj kunstnerisk kvalitet fra slutningen af 1400-tallet hænger i kirken. Figuren har oprindeligt været bemalet. På Nationalmuseet opbevares yderligere fem senmiddelalderlige træfigurer fra kirken, hvoraf den ene sandsynligvis stammer fra samme værksted som Madonnafiguren.

Lundø kirke var i middelalderen annekskirke til Domkirken i Viborg, hvilket måske er forklaring på, at den lille kirke i Lundø har eksempler på middelalderlig kirkekunst af utrolig høj kvalitet.

Kilde:
De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur

Hoteller i nærheden af Lundø Kirke

 • Palads Hotel Viborg

  22,3 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Pinenhus

  24,46 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  25,98 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • St. Binderup Kro

  29,84 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Tambohus Kro & Badehotel

  33,63 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Grand Hotel Struer

  34,7 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  40,81 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Hotel Amerika

  43,3 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Kongensbro Kro

  45,9 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Purhus Kro

  45,91 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro