Maske og figur, Sonja Ferlov

Maske og figur, Sonja Ferlov

Ahlefeldtsgade 13

5900 Rudkøbing

Foto: VisitLangeland

2022-kunstruten-maske-og-figur-visitlangeland

Maske og Figur

 • Kunstner: Sonja Ferlov
 • Opført: 1977-1984

Maskelignende og totem-inspirerede skulptur

I haven foran Borgerhuset i Rudkøbing står en bronzeskulptur og hilser velkommen. Den er langtfra en klassisk bronzeskulptur og man må lige stå og kigge lidt på den, før end formerne transformerer sig til noget genkendeligt.

Værket hedder 'Maske og figur' og er skabt i årene 1977-1984 af den danske billedhugger Sonja Ferlov Mancoba.

Skulpturen er konstrueret som en dobbeltfigur og det er typisk for Sonja Ferlov Mancoba, at der er flere dele i figuren, der taler sammen. I dette tilfælde er der en figur, der står bagved og rager op over den anden. Den bagerste figur holder den forreste figur frem. Den forreste figur er en maske, der har to store huller som øjne og en aflang rektangulær form som mund. Den er frontal og stiv i sit udtryk, hvilket også er karakteristisk for hendes figurer. Det giver dem et lidt umenneskeligt udtryk - de er masker, dvs. ansigter, der er stiliserede og gjort universelle.

Sonja Ferlov 

Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984) begyndte karrieren som maler, men allerede i 1935 blev hun interesseret i skulpturen. I efteråret 1935 debuterede hun på Den Surrealistiske Udstilling i Odense og året efter flyttede hun til Frankrig, hvor hun tilbragte det meste af sit liv. Her mødte hun sin mand, den sydafrikanske modernist og avantgardekunstner Ernest Mancoba. I 1946 fik de sønnen Wonga og i slutningen af 1940’erne boede de en kort periode i Danmark, hvor Sonja Ferlov Mancoba blev knyttet til kunstnersammenslutningen CoBrA og styrkede sit venskab med Asger Jorn. Parret oplevede dog åbenlys racisme i det danske samfund og rejste derfor hurtigt tilbage til Frankrig.

Sonja Ferlov Mancoba havde en stor interesse for især afrikanske kulturer. Her fandt hun en kunst, som udtrykte den samhørighed mellem mennesker, hun selv kæmpede for. 

I sin levetid opnåede Sonja Ferlov Mancoba stor anerkendelse i kunstnerkredse og blev beundret af kolleger som Asger Jorn, Ejler Bille og Richard Mortensen, men hun var en slags kunstnernes kunstner, der aldrig blev særlig kendt i den brede befolkning.

Maske og figur er hendes sidste maske-skulptur og den blev færdiggjort i 1984, som også er Sonja Ferlov Mancobas dødsår. Værket er skænket af Albanifonden i anledning af Rudkøbings 700-års købstadsjubilæum i 1987.

Hør Lyt til Kunsten fortælle om Sonja Ferlov:

Hoteller i nærheden af Maske og figur, Sonja Ferlov

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  32,65 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  43,68 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  50,56 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  53,52 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Tornøes Hotel

  57,12 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel 6400

  57,85 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Munkebo Kro

  58,73 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  59,48 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Frederik VI's Hotel

  61,32 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  73,09 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference