Medicinhaverne i Tranekær

Foto: Medicinhaverne

Medicinhaverne i Tranekær

Foto: Mikkel Lind Juhl & @bybroch

Medicinhaverne i Tranekær

Foto: Medicinhaverne

Medicinhaverne i Tranekær

I Medicinhaverne er der planter for folk med fodsved, for de tissetrængende og for dem med dårlig hals. Nogle planter vokser vildt i naturen, nogle er almindelige i private haver,  én del er ikke særligt kendte, men fælles for dem alle er, at de har eller har haft medicinsk betydning. 

Oplevelser for hele familien

Da medicinplanter kan være giftige, beder vi vores gæster om ikke at røre ved eller smage på planterne. I Børnenes Medicinhave er det dog lige modsat. Her opfordrer vi til, at man smager på det hele. Her er alle planter nemlig spiselige. Der er også mulighed for at pjaske med vand, finde vej rundt i den lille solbærlabyrint og konkurrere om hvem, der er bedst til at balancere. Her er en sandkasse til de yngste og en pilehytte, hvor man kan holde en hyggelig trold med selskab. I alle haverne er der mulighed for at gå på uglejagt. De kloge ugler stiller spørgsmål, og svarene findes et sted i de enkelte haver.

Seks temahaver og et arboret

Medicinhaverne består af seks runde temahaver på hver 800 kvm. Haverne ligger i et tre-fire ha. stort område med et arboret med flere end 100 forskellige træer med medicinsk betydning. Den første have, man kommer til, er "Åndedræt og Kredsløb", der ud over en masse medicinplanter også rummer en duftafdeling med mange smukke velduftende roser. I "Urin- og Kønsveje", der gennemstrømmes af et lille vandløb, kan man om sommeren bl.a. se den meget specielle frugt fra akebiaplanten. Denne have rummer også en lille vinlund med både grønne, blå og røde vindruer. I "Fordøjelse, Stofskifte og Ernæring" kan man bl.a. finde nogle gamle – og meget sunde - grøntsagssorter dyrket med frø fra den nordiske genbank, og her er også 10 æbletræer udelukkende med langelandske æblesorter, bl.a. Skønheden fra Langeland. "Infektioner og Hildegards Have" er anlagt som en klosterhave med mange af de planter, som nonnen Hildegard von Bingen (1098-1179) beskrev. På skilte ved de enkelte planter, kan man se en oversættelse af Hildegards originale tekst, og den er bestemt ikke kedelig. I midten af Hildegard-haven er der anbragt et stort kar med en trækogle, som vandet stille risler ned ad. Koglen er fremstillet hos det fynske firma GURO. Og træet, som den er savet ud af, stammer fra Tranekær Gods skove. I "Nervesystem og Bevægeapparat" er der en lille dam med nøkkeroser, og haven rummer også en imponerende humlehule. Den nyeste temahave er kommet til i 2023 og har temaet De Fem Sanser, her kan man bl.a. finde vilde spiselige planter fra skov, mark og strand.

Ved alle planter i de enkelte haver og ved træerne i arboretet er der skilte, der fortæller om plantens/træets navn på dansk og latin og om den medicinske betydning samt oprindelsesland.

Medbragt mad kan spises i haverne. Der er borde og stole/bænke i alle haverne. Og i tilfælde af vådt eller koldt vejr, kan man søge ind i pavillonen, der ligger i arboretet lige inden for de hvide låger. I laden, til venstre for den grønne port, er der et handicapvenligt toilet.

Ved alle planter i de enkelte haver og ved træerne i arboretet er der skilte, der fortæller om plantens/træets navn på dansk og latin og om den medicinske betydning samt oprindelsesland.

Medbragt mad kan spises i haverne. Der er borde og stole/bænke i alle haverne. Og i tilfælde af vådt eller koldt vejr, kan man søge ind i pavillonen, der ligger i arboretet lige inden for de hvide låger. I laden, til venstre for den grønne port, er der et handicapvenligt toilet.

Medicinhaverne drives udelukkende af frivillige. Alle indtægter går til drift og udvikling af haverne. Der er ikke bemandet billetsalg, man betaler selv, enten kontant eller med MobilePay i betalingspavillonen.

Hoteller i nærheden af Medicinhaverne i Tranekær

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  38,27 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  44,21 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Brobyværk Kro

  45,79 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Tornøes Hotel

  51,57 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  51,62 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Munkebo Kro

  54,31 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  60,43 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel 6400

  67,5 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  69,07 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Falster

  70,13 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster