Murmalerier i Helsingør - middelalder og sundtold

Foto: VisitNordsjælland

Murmaleri - Skt. Anna Gade Helsingør

Foto: VisitNordsjælland

Murmaleri - Skt. Anna Gade Helsingør - overblik

Foto: VisitNordsjælland

Murmaleri - Skt. Anna Gade Helsingør - detalje

Helsingørs historie fortalt i billeder - middelalder og sundtoldstid

I Helsingørs gamle bydel kan man opleve 2 spændende murmalerier som fortæller byens historie på en anderledes måde. Murmalerierne findes i Skt. Annagade på gavlen af nr. 4A tæt ved Sct. Olai Kirke, og på hjørnet af Kirkestræde og Hestemøllestræde. 

Maleriet på gavlen i Skt. Annagade skildrer Sundtoldstiden. Med sin usædvanlige detailrigdom giver det et godt indtryk af den kosmopolitiske, rige og meget levende købstad, der i over 400 år lukrerede på de mange skibe, der måtte ankre op på Rheden for at betale Øresundstold til kongen og senere staten. Kunstnerne har haft frit spil til at sammensætte elementer fra denne storhedstid, hvor købmænd, skibsklarerere, færgemænd, håndværkere, skippere og søfolk fra alverdens lande skabte et broget liv i byen. Det er en collage af dagligdagens begivenheder kronet af byens vartegn Kronborg, værdigt hævet over Øresunds Toldkammer og byens huse. 

Maleriet i Kirkestræde skildrer 3 vigtige perioder i Helsingørs historie.

Venstre billede symboliserer middelalderen, hvor munke hjælper en syg sømand i land. Den lukkede kasse er til transport af syge og smittefarlige personer.

Midterste billede viser hvordan klostret efter reformationen blev anvendt til hospital. En læge står centralt placeret med den klassiske maske, der indeholdt urter i næsen for at undgå smitte. Sct. Mariæ Kirke blev efter reformationen brugt til hestestald, indtil den blev skænket til byens tysk-talende menighed. Det fornemme hus med Sct. Mariæ figuren på hjørnet,  var lensmandsgård for adelsmanden Herluf Trolle, men blev efter nogle år omdannet til fattighus. En stakkel og hans barn står ved døren og tigger. 

Højre billede viser Helsingør efter reformationen. Byens sognekirke Skt. Olai danner med sin værnehelgen over døren, den norske konge Olav den hellige, baggrund. En luthersk præst byder velkommen. Et barn bliver døbt, og blandt personerne ses reformatoren Martin Luther. Som kontrast til det nye liv ses kirkegården med gravene. En velhavende kvinde, Birgitte Gøje, står med en genstand som symbol på de mange gaver, byens borgere har skænket til deres kirker.

Murmalerierne er udført i sommeren 2012 af de to italienske kunstnere, Lara Atzori og Piercarlo Carella,  i samarbejde med Kunst og Byrum, Sct. Mariæ Kirke og domkirken. Kunstnernes ide har været ikke blot at male en historisk scene, men også at give en vision, en samtidig kommentar. Blandt andet har nulevende helsingoranere lagt ansigter til portrætterne på billederne.

Begge kunstnere har rod i håndværkstraditionen, som de har lært på Kunstakademiet i Firenze. Lara Atzori arbejder traditionelt med et realistisk udtryk, mens Piercarlo Carella er mere surrealistisk. De har kombineret deres færdigheder og i fællesskab skabt de to murmalerier i en klassisk, realistisk stil.

 

Hoteller i nærheden af Murmalerier i Helsingør - middelalder og sundtold

 • Marienlyst Strandhotel

  1,25 km

  Marienlyst Strandhotel er et flot hotel helt ud til vandet og med lækre spafaciliteter. Derudover er restauranten Brasserie 1861, bar, lounge, strandspa, casino og store terrasser direkte ud til Øresund med privat strand også noget, hotellet er kendt for. Det ligger tæt på Kronborg Slot og Louisiana.

  Læs mere : Marienlyst Strandhotel
 • Hotel Gilleleje Strand

  21,64 km

  Hotel Gilleleje Strand er et traditionsrigt badehotel fra 1896, som i dag er totalt nyrenoveret. Hotellets 25 værelser er forskellige, men fælles for dem er den pragtfulde beliggenhed: Du bor midt i Gilleleje – og samtidig kun et stenkast fra fiskerihavnens maritime atmosfære og byens yndede badestrand.

  Læs mere : Hotel Gilleleje Strand
 • Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel

  23,49 km

  Hotellet er omgivet af imponerende skove, smukke søer og sportsruter, der giver dig en naturskøn oplevelse. Byen og naturen har været en kilde til inspiration for hotellet, der har skabt en charmerende lille landsby med sine snoede alléer, frodige planter og en indbydende atmosfære.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel
 • Skovshoved Hotel

  30,75 km

  Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

  Læs mere : Skovshoved Hotel
 • Skjalm Hvide Hotel

  36 km

  Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

  Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
 • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

  39,84 km

  Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel
 • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

  40,39 km

  Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
 • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

  40,48 km

  Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
 • Absalon Hotel

  40,61 km

  Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

  Læs mere : Absalon Hotel
 • Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel

  45,08 km

  Park Globetrotter Copenhagen Airport - SDH Partner Hotel præsenterer en behagelig overnatningsmulighed for både forretningsrejsende og fritidsrejsende, beliggende i nærheden af Københavns Lufthavn og Amager Strand. Oplev moderne faciliteter, imødekommende service og nem adgang til offentlig transport, blot få minutters gang fra hotellet.

  Læs mere : Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel