Nordfyns ældste hus

Nordfyns ældste hus

Adelgade 44

5400 Bogense

Telefon: 64812044

Foto: Jens Wognsen

Adelgade 44 - facaden med lygten foran

Foto: Jens Wognsen

Bryggergårdens kælder med flotte hvælvinger

Foto: Jens Wognsen

En lampe i en af de gamle tilmurede vinduer i kælderen

Huset er opført i 1420 og viderebygget ca. 1660, men der findes under selve huset rester og fragmenter helt tilbage fra 1200-tallet.
Der er omkring huset desuden fundet rester i jordlagene af grubehuse fra jernalderen.

Bryggergården

Der er altså mere end 600 års historie samlet på dette sted. I daglig tale kaldes bygningen for Bryggergården. Fra midten af 1800-tallet har her nemlig været bryggeri i sidefløjene og lager af brændevin i den gamle hvælvede kælder under huset. Igennem 1900-tallet har der været skiftende butikker, som det ofte ses i gamle huse. Der har været café og skænkestue, isenkram, grønthandel, brugskunst og nu antikbutik. Men før 1900 var det en stor firelænget købmandsgård med alskens varer ud over øl og snaps.

Borgmestergård

Det er dog tiden før 1800, der er den mest spændende. Den gamle kælder var oprindelig slet ikke en kælder, men et rum man kunne gå ind i fra gaden. Det er kun fordi, man gennem århundreder har lagt det ene gadelag ovenpå det andet, at det hævede gadeniveau får rummet til at fremtræde som en kælder. Dengang var huset borgmestergård og hjemsted for den adelsslægt der blev kaldt De Bogense Herremænd. Rummet har været rådstue, og byens anliggender er gennem mange år blevet drøftet og besluttet i dette rum. Man mener, at rummet også har tjent som kapel i en årrække for de døde borgmestre, inden de blev lagt op under gulvet i Bogense Kirke. Her har også været tilflugtsrum under århundreders krige. Mange borgere i byen kan stadig huske deres ophold i kælderen under 2. verdenskrig.

Antonia

Den værste krig var nok svenskekrigen 1657 – 1660. Historien vil fortælle at borgmesteren gemte sin datter og byens sølvskat i et rum under huset. Da han ikke ville røbe, hvor sølvet lå, slog svenskerne ham ihjel og hans datter, Antonia omkom i det hemmelige rum, hvor hun ligger den dag i dag. Samtidig brændte svenskerne det meste af huset ned. Som huset står i dag, er det opført på resterne af det gamle omkring 1660.

600 år og still going strong

Huset fyldte 600 år i 2020, og det blev fejret med maner! I dag er der bl.a. cabaret hvert år, forskellige kunstudstillinger og antikhandel i den gamle bygning.

Hoteller i nærheden af Nordfyns ældste hus

 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  14,86 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Frederik VI's Hotel

  19,22 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  22,83 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  24,46 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Knudsens Gaard

  28,14 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Munkebo Kro

  31,87 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Jørgensens Hotel

  36,32 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  36,93 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Tornøes Hotel

  38,25 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  38,26 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel