Ørby [Ørbøy]

Ørby [Ørbøy]

8305 Samsø

Foto: VisitSamsø

Ørby-Samsø-gadebillede-bindingsværk-og-blå-vinduer-1024x576

Ørbys historie før 1870 forløb omtrent som for de andre landsbyer på Samsø. Blot var Ørby med 22 gårde inden for bygrænsen én af de fornemste.
To begivenheder efter 1870 fik betydning for Ørbys udvikling.
Den ene var lensgreve C. F. Danneskiold-Samsøe, der ankom til Samsø, og som den første af slægten bosatte sig på Brattingsborg. Lensgreven var landbrugsuddannet i England og kom med de bedste forudsætninger for at skabe et mønsterlandbrug i en periode, hvor der var generel fremgang for landbruget.

Den anden begivenhed var de to store brande i Ørby 1871 og 1873. Her brændte 10 gårde og 40 huse. De fleste var underforsikret, ejerne mistede alt, hvad de ejede, og lensgreven opkøbte tomter og jord, udvidede sit landbrugsareal og byggede huse til udlejning til landarbejdere. Folketallet steg, og ved århundredskiftet var der 600 indbyggere, heraf ca. 100 skolesøgende børn. Der var grundlag for mange forretninger og et mangfoldigt foreningsliv. Men der var også fattigdom og lav social status blandt landarbejderne.

I 1888 kom en ny præst til Tranebjerg Sogn. Han så, at der var behov for en kirke i Ørby, hvor der var langt til sognekirken i Tranebjerg. Han påbegyndte en indsamling, men svækkedes af en livsvarig sygdom, og initiativet gik i stå. I 1902 fik han en ung og engageret hjælpepræst, som genoptog tanken om en kirke i Ørby. Efter en gudstjeneste i 1903 i skolen foreslog han at bygge en kirke. Sammen med smeden gik han spidsen for en indsamling, og alle i Ørby og mange i omegnen gav et bidrag. I december 1903 nedsattes en kirkekommission, og så gik det stærkt. Den 6. juni nedlagdes grundstenen, og den 23. oktober 1904 indviedes kirken af stiftets biskop. Kirkegården syd for kirken blev anlagt på Ørbys gamle festplads i 1930, og ligkapellet blev bygget i 1938.

Kirken og landsbyen udgør nu et historisk fællesskab, som er enestående i Danmark. De mange landarbejderhuse og de mange andre huse ligger, som de har gjort det i mere end 100 år, og kirken ligger også, som da den blev bygget.
I dag er Ørby en rolig landsby og hjemsted for ca. 100 faste beboere og mange fritidssamsinger i istandsatte feriehuse.

Download byvandringsfolder over Ørby

Hoteller i nærheden af Ørby [Ørbøy]

 • Munkebo Kro

  37,73 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  38,71 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Oasia Aarhus

  46,53 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Frederik VI's Hotel

  46,68 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Jørgensens Hotel

  47,38 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  47,75 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Hotel Skanderborghus

  48,88 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Kaløvig Badehotel

  52,44 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Hotel Vejlefjord

  53,71 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  54,57 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference