Randbøl Sogns Arkiv og Museum i Vandel

Foto: VisitVejle

Randbøl Sogns Arkiv og Museum i Vandel

Foto: Randbøl Sogns Arkiv og Museum

Udstillings lokale på Randbøl Sogns Arkiv og Museum

Foto: Randbøl Sogns Arkiv og Museum

Mobiltelefoner i udstilling på Randbøl Sogns Arkiv og Museum

Randbøl Sogns Lokalarkiv og Museum i Vandel er et foreningsdrevet lokalhistorisk museum. Museet huser forskellige temaudstillinger, som er et besøg værd.

Ny Klimaudstilling ”Min mormor er klimaaktivist”

Udstillingen tager udgangspunkt i genstande fra museets magasin, som fortæller om tidligere tiders nøjsomhed og ressourcebevidsthed, alt sammen noget, vi i vores tid kan lære af, når det handler om at udnytte de lokale fødevarer og om at være bevidst om, hvordan man kan spare på energien. Der er også eksempler på genbrug og omsyning af tekstiler, som i dag er blevet én af de helt store ”klimasyndere”.

Vore bedsteforældre var bevidste om at udnytte ressourcerne, og det kan vi lære af. I udstillingen beskrives de derfor som klimaaktivister.

Om museet

I 2020 var det 90 år, siden Mogens Jensen forærede sin store oldtidssamling til Randbøl Kommune. Lige siden er der blevet passet på samlingen, som nu også indeholder egnstypiske genstande fra boliger og husholdninger fra tiden efter 1850. 

Det kan du opleve op museet

På museet finder du udstillinger fra Vandel bys forretningsliv fra 1940’erne til 1960’erne. Der er en skolestue fra 1930´erne med møbler og inventar fra de gamle skoler i Vandel, Frederikshåb og Bindeballe.

I 2020 kunne de frivillige slå dørene op for 3 nye udstillinger: ”Vandel og Flyvestationen 1943-2003”. Udstillingen fortæller, via fotos og tekster, om den store omvæltning, der skete i Randbøl Kommune under 2. verdenskrig – og om flyvestationens rolle under den kolde krig samt om Hærens Flyvetjeneste. Der er også blevet plads til historien om de engelske flyvergrave på Randbøl kirkegård.

Legetøjsudstillingen, som indeholder legetøj gennem 100 år, er blevet udvidet med et børne- og teenageværelse fra perioden 1980´erne og 1990´erne. En hyggelig udstilling hvor forældre i dag kan få en aha-oplevelse sammen med deres børn.

Udstillingen ”Den fine stue” med mahognimøbler fra ”Det hvide Palæ” i Randbøldal, vidner om en svunden tid.

Museumsforeningen afholder altid traditionel julestue med juleaktiviteter og hjemmebagte æbleskiver 1. søndag i advent. Alle er velkomne.

Desuden har Randbøl Sogns Lokalarkiv til huse under samme tag, og her kan man blandt andet finde aviser, film, kirkebøger og erindringer.

Åbningstid
Åbent hver torsdag fra kl. 10 til 16. Kun lukket mellem jul og nytår. Museets telefon 7588 5489 er åben torsdage mellem kl. 10-16.

Gratis entre i åbningstiden, hvis du går rundt på egen hånd.

Omvisning uden for åbningstid: Se priser på hjemmesiden.

Ikke for gangbesværede.

Efter aftale, kan Randbøl Sogns Lokalarkiv og Museum i Vandel besøges uden for den normale åbningstid. Kontakt venligst Søren Pallesen 7588 5501, Hanne D. Hansen 3022 5474 eller Svend Aage Hansen 7588 5404.

Hoteller i nærheden af Randbøl Sogns Arkiv og Museum i Vandel

 • Hotel Svanen Billund

  5,07 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  6,19 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Hedemarken

  16,25 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  20,41 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hovborg Kro

  20,57 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Hotel Hedegaarden

  22,79 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Sdr.Omme Kro

  24,07 km

  Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

  Læs mere : Sdr.Omme Kro
 • Hotel Vejlefjord

  34,82 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  35,8 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Tyrstrup Kro

  42,47 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro