Ravningbroen

Foto: Eliza Danesi

Ravningbroen

Foto: Eliza Danesi

Ravningbroen skilt ved Ravning Enge

Foto: Eliza Danesi

Gåtur ved Ravning Enge

Ravningbroen, som blev konstrueret i vikingetiden omkring år 980, målte 760 meter og krydsede Vejle Ådal på sit bredeste ikke langt fra Jelling. Men hvad Harald Blåtand skulle bruge broen til er ikke sikkert. Broen har sandsynligvis kun været i brug i få år, og intet tyder på, at broen nogensinde har været repareret. Ravningbroen var Danmarks længste bro indtil åbningen af den gamle Lillebæltsbro i 1935.

En handelsvej eller en militærvej?

Ifølge nogle arkæologiske teorier fik Harald Blåtand broen bygget for hurtigt at få tropper på tværs af ådalen. Andre mener, at Ravningbroen var en handelsvej over det sumpede område. Men én ting er dog sikker - det har krævet enorme ressourcer både i egetræ og kræfter at bygge denne bro. Med et fundament på 1.800 pæle af op til seks meters længde og et tværsnit på 30 x 30 cm har det været en stor opgave. 

Rekonstruktion af Ravningbroen

Klos op ad det sted hvor Ravningbroen stod, kan man i dag se en rekonstruktion af broen, som er med til at vise omfanget af det imponerende bygningsværk.

I den tidligere stationsbygning ved Vejle-Vandelbanen, som ligger få meter fra rekonstruktionen, kan man se en udstilling om broen, dets fund og arkæologiske udgravninger. Her kan du også læse om den gamle togbane og stationen.

Tag forbi Ravningbroen på vandre- eller cykeltur på den populære Bindeballestien, som går lige forbi. Her kan du også slå telt op eller nyde madpakken i madpakkehuset.

Ravningbroen er en del af Vejlemuseerne. Se alle aktuelle udstillinger og arrangementer på www.vejlemuseerne.dk.

Hoteller i nærheden af Ravningbroen

 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  12,22 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Svanen Billund

  14,7 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Hotel Hedegaarden

  15,03 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Refborg Hotel Billund

  15,8 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Hedemarken

  25,82 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • Hotel Vejlefjord

  26 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  26,17 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Hovborg Kro

  26,73 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Sdr.Omme Kro

  33,59 km

  Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

  Læs mere : Sdr.Omme Kro
 • Tyrstrup Kro

  35,9 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro