Roslev Kirke

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Roslev Kirke

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Roslev Kirke
Roslev kirke er en romansk kvaderstenskirke med apsis, kor og skib. Det ret brede vesttårn er sengotisk, og våbenhuset blev bygget i begyndelsen af 1900-tallet. Roslev oplevede en vældig opblomstring efter Sallingbanens åbning i 1884. Stationsbyen blev "Sallings hovedstad", og efterhånden blev kirken for lille til sognet. I 1944 blev kirken udvidet med den store søndre korsarm.

Kirkens oprindelige nordportal bruges stadig, mens den søndre er tilmuret. På sydmuren, tæt ved portalen og omtrent midt på nordmuren, sidder et romansk kvaderstensrelief, der forestiller et hoved. Kirkerummet præges af, at apsisrundingen er blevet forhøjet således, at alteret kan stå i apsis. Ved forhøjelsen er apsisbuen blevet højere end korbuen. Korbuen virker også ganske liden ved siden af den vældige bue ind til korsarmen.

Den romanske døbefont har glat og meget stor kumme. Den synes at mangle en del af fontefoden. Det romanske granitalter er omsat, og præges i dag af de kraftige fuger mellem stenene. Selve altertavlen er fra renæssancen, men malerierne er yngre.

Prædikestolen er samtidig med altertavlen. Både altertavle og prædikestol er istandsat i 1931-32. I skibet over indgangen hænger et moderne egetræskrucifiks. På kirkegården findes et imponerende gravsted for gårdejer Jens Peter Dalsgaard og hans familie. Dalsgaard var Skivekredsens folketingsmand 1884-1902 og derefter landstingsmand til sin død i 1923.

Kilde:
De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur

Hoteller i nærheden af Roslev Kirke

 • Hotel Pinenhus

  9,14 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  10,64 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Tambohus Kro & Badehotel

  24,93 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Grand Hotel Struer

  33,25 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Thisted

  33,46 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • St. Binderup Kro

  33,93 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Thinggaard

  35 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Palads Hotel Viborg

  37,9 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  44,42 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Hotel Amerika

  52,69 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika