Sct. Michaelis Kirke

Foto: VisitFredericia

Sct. Michaelis Kirke (fra kirken) 1024x576

Foto: VisitFredericia

Sct. Michaelis Kirke Møberg 1024x576

Garnisonskirke
Kirken blev oprindeligt opført af bindingsværk i 1665-1668. Senere blev der foretaget flere ombygninger og kirken står i dag som en ny klassicistisk præget langbygning.
I begyndelsen hed kirken kun ”Tyske Kirke”, da den skulle betjene byens store islæt af tyske immigranter og ikke mindst garnisonen, der overvejende var tysktalende.
Sct. Michaelis Kirke var altså garnisonskirke lige fra begyndelsen - og er det stadig, idet den ene af kirkens sognepræster er garnisonspræst og dermed præst for de tjenstgørende soldater i Fredericia. Derfor kom kirken også til at spille en væsentlig rolle efter udfaldet fra Fredericia den 6. juli 1849.

Sct. Michaelis kirke er omfattet af en særordning, der bl.a. pålægger kirken at betjene garnisonen og udpege en garnisonspræst. Kirken har også en særlig kommandant- loge, der er beregnet for Regiment Chefen ved Ryes Kaserne. Grevepar og royale folk sidder også i logen, når de deltager i gudstjenester i kirken. Sct. Michaelis kirke kan i dag reelt set betegnes som Danmarks eneste garnisonskirke udenfor København.
Se en kort film om garnisonskirken her 

350 års jubilæum og renovering
Sct. Michaelis Kirke kunne i 2018 fejre 350 års jubilæum. Dette blev afholdt med en Jubilæumsgudstjeneste, hvor blandt andet H.M. Dronningen deltog.
Næsten hele året inden jubilæet var kirken lukket pga. en gennemgribende renovering, der både omfattede kirkens indre og ydre samt kirkegården. I den indvendige renovering var den overordnede målsætning at genetablere kirkens udtryk som den stod før den skæbnesvangre kirkebrand i 1955. Dog i et mere moderne udtryk og med fokus på lys og åbenhed. Således fik kirken skiftet loft, gulv, bænke, prædikestol, knæfald og alterbord.

I den fine lille video nedenfor kan du se en præsentation af kirkerummet i Sct. Michaelis Kirke efter renoveringen 2018.

Kirkelivet
Sct. Michaelis Kirke er i dag hjemsted for en stor aktiv menighed og et mangfoldigt menighedsliv.
Herunder kan nævnes kirkens mange børn, store internationale fællesskab og deres eget gospelkor, Saint Michael Voices, som gerne bidrager med koncerter i forskellige sammenhænge.

Kunst i kirken
I kirkens nordlige langside et loge galleri i to etager. Døbefonten er en ¾ kopi af Bertel Thorvaldsens døbefont i Vor Frue Kirke i København. Et af kirkens klenodier er et krucifiks udført af billedhuggeren Astrid Noack. I 1995 fik kirken yderligere et klenodie i form af et nyt alterbillede udført af maleren Svend Havsteen-Mikkelsen.

Michaelisgaarden og kirketårnet
Den gule bygning nordøst for kirken er Michaelisgaarden. Den var oprindelig Michaelis Skole eller Tyske Skole samt bolig for klokker og organist. I begyndelsen af det 19. århundrede var der her folkebibliotek og skoletandpleje. I dag er Michaelisgaarden menighedshus for Sct. Michaelis Kirke.

Kirkens tårn blev bygget i 1763. Årstallet på tårnet er altså ikke byggeåret, men angiver en senere renovering. Tårnet er ikke væsentligt højere end tagrygningen. Det måtte nemlig ikke kunne ses uden for voldene, så det kunne tjene som pejlemærke for beskydning udefra.

Åbningstider
Kirken er lukket mandag. Dog åben for grupper mod forudgående aftale.

Michaelis Kirke er normalt åben for besøgende:
Tirsdag - fredag kl. 09.00-15.00.
- I juni, juli og august er der tillige åbent lørdag kl. 09.00-12.00.

Der tages dog forbehold for, at kirken kan være reserveret kirkelige handlinger. Kirken kan også i særlige tilfælde være lukket ved ferie o.lign

Hoteller i nærheden af Sct. Michaelis Kirke

 • Hotel Fuglsangcentret

  0,75 km

  Nærvær, varme, personlig atmosfære, gæstfrihed og gastronomi i særklasse beskriver Hotel Fuglsangcentrer i Fredericia. Tæt på Lillebælt og Trekantsområdets mange seværdigheder, lige op til skoven - og midt i en stor park med sansehave. Slap af og nyd de grønne omgivelser og den indendørs swimmingpool med sauna.

  Læs mere : Hotel Fuglsangcentret
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  2,24 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejleford

  13,23 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejleford
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  19,86 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Hedegaarden

  20,98 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  20,98 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Tyrstrup Kro

  29,14 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Jørgensens Hotel

  33,54 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Frederik VI's Hotel

  35,52 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Svanen Billund

  43,04 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund