Sporet ved Hjarup Vådområde - gå en tur ved Sporet ved Hjarup Vådområde lidt uden for Kolding

Sporet ved Hjarup Vådområde - gå en tur ved Sporet ved Hjarup Vådområde lidt uden for Kolding

Sporet ved Hjarup Vådområde

6580 Vamdrup

Foto: Destination Trekantområdet

Sti i en skov

Sporet ved Hjarup Vådområde ligger ca. 8 km sydvest for Kolding ved landsbyen Hjarup. 
Den afmærkede rute er ca. 3,5 km + 1,5 km (til Søgård Sø) og starter ved det gamle rensningsanlæg på Fløjbjergvej. På markerne i og omkring vådområdet græsser i sommerhalvåret bl.a. de smukke Salers kvæg (se beskrivelser i området). Se ruten her: Hjarup Vådområde - Gåtur

Langs ruten kan man bla. se følgende:

Ved nedkørslen til rensningsanlægget ligger »Karolinehuset«, der antageligt er bygget i 1821 (årstallet er fundet indhugget i et stykke tømmer).
Ved udsigtspunktet har man en fantastisk udsigt over en stor del af bækkens forløb. Oplysninger om bækkens forløb og gensnoning findes på stedet.
Ved granerne findes en informationstavle og foldere. Herfra er der nedgang til vådområdet.
Th. Thomsen, Thomasminde overlod en grusgrav på Søbjergvej til sin medarbejder Peter Mathiesen, som opførte en ejendom her ca. år 1880. Stedet havde en smuk beliggenhed, og i folkemunde kaldte man det »Paradis«. På en banke overfor »Paradis« ses stedet, hvor middelalderborgen Saxehage har ligget. Der er fundet rester af et trætårn. Flere oplysninger på stedet.
I 1926 blev der fundet flere urner i grusgraven umiddelbart vest for Egelund. De fleste var gået itu under jordens nedstyrtning, kun én fandtes med ornamenter. Denne er modtaget og registeret på Koldinghus Museum. Ligeledes fandt man skårene af et lille jernalderkar.
Søgård Sø er dannet ved, at en blok is fra sidste istid ikke helt var bortsmeltet, da isen trak sig tilbage. Her findes et fugletårn, hvor søens fugle kan iagttages. Nærmere oplysninger på stedet.
På Thomasmindes mark blev der i 1889 fundet et stort sølvspænde dannet af to bøjede sølvstænger, der i forbindelserne har form af to hænder. I spændet er indgraveret runer, som danner ordene »Maria« og »Hjælp«. Spændet kan ses på Nationalmuseet.
Hjarup kirke er opført omkring år 1200, da udflytterbyen Hjarup havde vokset sig så stor, at der var råd til et Herrens Hus. Hjarup præstegård, som ligger overfor kirken er en flot, fredet bygning opført lidt før år 1700. Nærmere omtale af disse bygninger findes på stedet.
Broerne over Hjarup Bæk er enestående i Danmark, fordi der ud over vejbroerne også blev bygget private broer over bækken.

Hoteller i nærheden af Sporet ved Hjarup Vådområde - gå en tur ved Sporet ved Hjarup Vådområde lidt uden for Kolding

 • Tyrstrup Kro

  11,49 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Gram Slotskro

  25,15 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  27,8 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  31,54 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hovborg Kro

  32,06 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Hotel Hedegaarden

  34,09 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Svanen Billund

  34,92 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  35,47 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Vejlefjord

  37,08 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Agerskov Kro

  37,53 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro