Thurø Østerskov og Thurø Rev

Thurø Østerskov og Thurø Rev

5700 Svendborg

Foto: Mikkel Jézéquel

Thurø Rev

Foto: Mikkel Jézéquel

Thurø Østerskov

Foto: Mikkel Jézéquel

Thurø Østerskov

Besøg Thurø Østerskov og Rev

Når du er kommet over på Thurø og taget til det sydligste punkt på øen, så er du ankommet ved Østerskoven og revet. Det er ikke muligt at kører med bil hele vej ud til revet eller inde i skoven, men du kan parkerere din din bil på parkeringspladsen ved Østerskovvej 14 og gå ad stier gennem Østerskov ud til vandet.

Det skal du opleve ved Thurø Østerskov og Rev

Skoven er fredet, men det er en smuk oplevelse at gå gennem stisystemerne helt ud til revet, hvor man kan gå langs kysten op til Smørmosen Strand. Er du fugleinteresseret, er dette også et godt sted at så på udkig. 

Geologiske perspektiver ved Thurø Østerskov og Rev

Thurø Østerskov breder sig over en jævn eller let bølget moræneflade uden synderlige højdeforskelle. Overfladen består af ret fedt moræneler, der gør, at grundvandet står højt og at skovbunden og stien syd for parkeringspladsen ofte er mudret i vinterhalvåret og i nedbørsrige perioder.
 
Ud mod kysten har havets erosion skabt en 850 m lang og 5,5 m høj klint, der viser et tværsnit gennem den øvre del af morænefladen. Lagene ligger pænt ovenpå hinanden og er, som et af de relativt få steder i Øhavet, ikke blevet foldet eller på anden vis forstyrret under istidernes gletsjeroverskridelser.

Nederst i klinten ses blågråt moræneler med spredte sten. Dette lag kan også ses nederst i klinten ved Smørmosen, 1,3 km længere mod nord. Det stammer muligvis fra den yngre del af ’tredjesidste istid’, Elster istiden (480-424.000 år før nu), hvor det blev aflejret af et isfremstød fra Østersø-egnene.

Det særegne landskab, Thurø Rev, er et såkaldt vinkelforland - et marint forland, der danner en tilnærmelsesvis trekantet form ud fra kysten. Det kan opstå på flere måder, som for eksempel her ved ’hjørnet’ af Thurø, hvor kystparallelle havstrømme har tilført materialer fra to forskellige retninger - nemlig fra vest langs sydkysten og fra nord langs østkysten.

Materialerne aflejres, hvor kyststrømmene mødes og herved er der gennem tiden opbygget rækker af sandede og stenede strandvolde, den ene uden på den anden. Beskyttet af strandvoldene har områdets centrale del udviklet sig til et stort strandengsområde bestående af en mosaik af tørre overdrev og fugtige strandenge med talrige små strandsøer og et netværk af snoede tidevandsrender (loer). I sommerhalvåret kan havvand af og til fanges i afløbsløse lavninger, hvis overflade langsomt dækkes af en hvid skorpe af salt, når havvandet fordamper. Disse lavninger kaldes derfor for saltpander.

Thurø Østerskov og rev er en del af Geopark Det Sydfynske Øhav

I 2018 besluttede Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø at etablere Geopark Det Sydfynske Øhav med henblik på at blive udnævnt til UNESCO Global Geopark. Formålet med geoparken er at skabe og bevare et område med plads til bådemennesker og natur.

En UNESCO Global Geopark skal bringe et områdes geologi, natur og kulturhistorie i spil og formidle et budskab om, at mennesket er en del af livet på jorden. At vi alle er afhængige af jordens ressourcer, påvirket af klimaforandringer og ansvarlige for en bæredygtig udvikling.

Geopark Det Sydfynske Øhav formidler historien om en dramatisk havstigning på Sydfyn og øerne. En havstigning, der formede en helt særlig natur, der de sidste små 10.000 år har dannet forudsætningerne for områdets eksistens og kulturelle identitet. Det er historien om, hvordan landskabet og øhavet fortsat forandrer sig og definerer, hvordan vi som mennesker lever i dag. Og Geopark Det Sydfynske Øhav handler ikke mindst om at forstå, hvordan vi gennem bæredygtig udvikling fortsat kan passe på vores særlige geologiske, biologiske og kulturelle arv.

Hoteller i nærheden af Thurø Østerskov og Thurø Rev

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  28,45 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  35,89 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  43,25 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Tornøes Hotel

  45,89 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  47,66 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  51,58 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  54,26 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel 6400

  59,44 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  60,93 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  64,62 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference