Tranekær Slot

Foto: VisitFyn Picasa

Tranekær Slot fotograferet fra slotsparken

Foto: Mette Johnsen

Tranekær Slot med træer i forgrunden

Foto: Mette Johnsen

Tranekær Slot på Nordlangeland

Tranekær Slot bebos af familien Ahlefeldt-Laurvig, og er i dag en moderne land- og skovbrugsvirksomhed på 1.733 hektar. Der dyrkes frø og korn, juletræer og pyntegrønt, og et større område er dedikeret til opdrætning af fasaner. Skoven drives som traditionelt skovbrug. Hovedbygningen og selve slotsbanken er ikke åben for offentligheden, men uden for voldgravene kan man gå langs det fine stiforløb, hvor man i parken kan se unikke træer, bl.a. det sjældne kinesiske nåletræ, vandgranen. Der er dog mulighed for adgang til slottet i forbindelse med en rundvisning, hvor slottet og familiens historie vil blive fortalt med herlige anekdoter.

Businessophold

Det er muligt at leje sig ind på slottet i forbindelse med firmaarrangementer, hvor hele slottets historie og stemning kan opleves. I den forbindelse er der også mulighed for overnatning på slottet, udsøgt gastronomi og højt serviceniveau.

Strategisk placering

Slottet er i sin tid blevet bygget som en stærkt befæstet borg med voldgrav og vindebro og har en yderst fordelagtig placering. Tilbagetrukket og bygget på sin 20 meter høje banke, har man i sin tid kunnet sejle til foden af slottet både fra øst- og vestsiden af Langeland. Skulle man rejse på langs af Langeland var det dermed nødvendigt at passere slottet.

På toppen af et hatbakke

Slottet ligger på toppen af ​​en af ​​øens mange ’hatteformede bakker’. På denne måde gav terrænet en betydelig beskyttelse for slottets beboere allerede fra begyndelsen. Med tilføjelsen af ​​voldgrave og en gardinmur i tidens løb er slottet blevet en næsten uindtagelig højborg.

Historie

Tranekær Slot har i snart tusind år ligget på Langeland, og er formodentlig oprindeligt bygget af Kong Valdemar den Store (1131-1182). Slottet er første gang benævnt fra kilder i 1231, som erklærer slottet tilhørende kongen. I 1350’erne erobrerede Valdemar Atterdag Tranekær efter 14 dages mere eller mindre konstant belejring. Siden er det imponerende forsvarsværk brugt som led i forsvaret af det sydlige Danmark, indtil 1650’erne hvor Tranekær Slot blev ødelagt under svenskekrigene. Ikke lang tid efter i 1672 blev det forfaldne slot overrakt som en del af en medgift ved et bryllup mellem den unge Margrethe Dorothea Rantzau, som i 1656 var Danmarks rigeste arving, og Frederik Ahlefeldt. Siden da har familien Ahlefeldt-Laurvig været ejere af Tranekær Slot.
Læs mere om Tranekær Slots ejerhistorie, tjenestefolk, bygninger og kulturmiljø på danskeherregaarde.dk

Med tiden er der opstået en smuk landsby omkring slottet, der ligesom slottet er meget velbevaret den dag i dag. Mange af bygningerne i Tranekær Landsby er bygget af de ansatte på slottet.

Generalen

Frederik Ahlefeldt-Laurvig (1760-1832), også kaldet ”Generalen”, overtog Tranekær i 1791 og han var en mand med store ambitioner for området. Han opførte bl.a. en teaterbygning ved ridebanen, og han indrettede den omkringliggende Tranekær by med kønne og solide ensartede huse, inspireret af midteuropæiske veltilrettelagte slotsbyer. Desuden åbnede han sukkerfabrikken, som i dag er Bed and breakfast og galleri, et lærerseminarie og meget andet.

Podcast - Lyden af Tranekær Slot

Kilder

Tranekær et slot og en by – Helle Ravn – Øhavsmuseet Langeland
Tranekær Slot og by – Tryk 7 fra Langelands Museum
Træk af slægten Ahlefeldts historie – P. Ahlefeldt-Laurvig   

Geopark Det Sydfynske Øhav

Tranekær Slot er udpeget som et slot med særlig kulturarv i Geopark Det Sydfynske Øhav.
Du kan læse mere om den aspirerende UNESCO Global Geopark på geoparkoehavet.dk

Hoteller i nærheden af Tranekær Slot

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    38,16 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Det Nye Bandholm Badehotel

    44,32 km

    Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

    Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
  • Brobyværk Kro

    45,68 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Tornøes Hotel

    51,49 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Hotel Knudsens Gaard

    51,53 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Munkebo Kro

    54,23 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Frederik VI's Hotel

    60,32 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Hotel 6400

    67,4 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Falster

    70,25 km

    Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

    Læs mere : Hotel Falster
  • Fjelsted Skov Hotel & Konference

    74,05 km

    Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

    Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference