Udsigt og underjordisk bunker i Vågehøj

Udsigt og underjordisk bunker i Vågehøj

Vågehøj

4400 Kalundborg

Foto: VisitVestsjælland A/S

Vågehøj på Røsnæs ved Kalundborg, Vestsjælland

Foto: VisitVestsjælland A/S

Vågehøj på Røsnæs ved Kalundborg, Vestsjælland

Foto: VisitVestsjælland A/S

Vågehøj på Røsnæs ved Kalundborg, Vestsjælland

Vågehøj - smuk udsigt og underjordisk bunker

Gå en tur op på Vågehøj. Her kan du nyde udsigten over det smukke Vindekilde, og gå en tur ned i bunkeren under højen og se den flotte udstilling af effekter fra "Den kolde krig".

Fra Vågehøj 56 m over havet er der en storslået udsigt. I klart vejr kan du se bl.a. Fyn, Samsø og Mols.

Iføge et gammelt sagn holdt Valdemar Sejr i 1231 en lystig jagt i den daværende skov på Vågehøj. Jagten fik en brat afslutning, da kongens søn, Valdemar den Unge, blev truffet af en vildfaren pil, som gik lige gennem hans hjerte.

Kongen befalede i sin sorg, at intet træ mere skulle kaste sin skygge på den forbandede jord, hvor Danmarks håb blev dræbt. Den knitrende ild fortærede snart al skov. Røsnæs lå derpå øde og vindblæst i hundreder af år.

De betonfundamenter samt spor af elektriske installationer og forankring af ståldragere, der ses på Vågehøj, stammer fra en forsvarsstilling fra "Den kolde krig"

Forhistorien:
Da tyskerne i efteråret 1944 frygtede et allieret angreb gennem Skagerak-Kattegat, begyndte de at bygge et stort antal kystbatterier i Nordsjælland, på Djursland, Hjelm og Fynshoved.

Marineartilleriafdeling 522 i København fik ansvaret for at opstille de sjællandske batterier. For at kunne ramme en invastionsstyrke ved indsejlingen blev ildstillingerne anbragt så tæt på kystlinien som muligt - til direkte skydning.

På Vågehøj opførtes i november 1944 et marinekystbatteri nr. 7/522 MAA med 4 stk. 127 mm kanoner med en rækkevidde på 17,4 km, hvilket ville sige, at batteriet var i stand til at skyde indtil Sasmsø.

Til luftforsvar blev opstillet 4 batterier med 20 mm og 37 mm luftværnskanoner. Endvidere indgik lyskastere og pejleanlæg i stillingen.

Endelig var der opstillet en radar af typen Seetakt. Den skulle overvåge skibstrafikken og observere fjendtlige fly, der udlagde miner i farvandet. Barakker og bunkers blev spredt ud over området til besætningen på ca. 120 mand. Vågehøj udhuledes til en bunker til mandskabet, der betjente radaren Freia ovenpå.

I en dansk kommissionsrapport fra 1946 blev det efter besigtigelse og opmåling foreslået, at batteriet skulle bevares. Alligevel er der kun blevet disse få fundamenter tilbage.

Hoteller i nærheden af Udsigt og underjordisk bunker i Vågehøj

 • Tornøes Hotel

  35,26 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  37,73 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  50,56 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  53,26 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Oasia Aarhus

  63,1 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  65,64 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Kaløvig Badehotel

  66,11 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Jørgensens Hotel

  66,97 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  68,3 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Brobyværk Kro

  69,17 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro