Vor Frue Kirke i Kapeldal - kirkeruin

Vor Frue Kirke i Kapeldal - kirkeruin

Harre

7870 Roslev

Telefon: 99155599

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Frue Kirke - kirkeruin

Resterne af Vor Frue Kirke i Kapeldal finder man ved at køre fra A26 ved Harre, ad Harrebjergvej og videre med den første grusvej på venstre hånd, så kommer man ned i det meget smukke område, hvor kirken i sin tid betjente de vejfarende.

Sallings første lokalhistoriker, lærer H.C. Strandgaard fra Selde, beskrev i 1868 forholdene således: "Længe før man kommer til stedet, støder man nordenfor, oppe i heden, på en gammel mærkelig hulvej, der skærer sig ned i bakkerne og går i sydlig retning nedad mod Limfjorden .....

Denne hulvej kaldes Kapeldal; men man ser snart, at det er ingen ligefrem naturlig dal, men en hulning, som dels er slidt af vognhjulene i tidens løb og dels er udhulet af vandet i regnskyl og tøbrud. Ved Kapeldalens munding findes også ligefrem et delta af udskyllet jord. Tæt herved, hvor hulvejen går ud af bakkerne, findes ruinen på den vestlige side af vejen og nogle fod højere end den ...

Der er spor af en firkantet bygning, der har haft en indvendig vidde fra nord til syd af 18 fod (5,5 m) og ligeså fra øst til vest, dog måske nogle tommer kortere. Muren har rundt omkring været 2 alen (1,25 m)
tyk; den har været opfyldt af utilhugne kampesten satte i kalk, men der findes også spor i gruset deromkring af røde mursten af betydelig størrelse...

Indgangen har været på den vestre side og herudfor ses at have været en forgård eller kirkegård af samme bredde som kapellets udvendige mur, nemlig 26 fod (8 m), og en længde af 36 fod (11 m)..."
På Strandgaards tid fandtes der stadig murrester af en halv meters højde.

Kirkeruinen blev undersøgt af arkæologer i 1929. Den består af skib og kor, er opført i romansk tid og har været 21 meter lang. Den var overvejende opført af granitsten, men mursten har også været brugt. I koret fandtes rester af et gulv af munkesten.
Nord for Kapeldal fandtes tidligere et stort net af småveje, der i vifteform spredte sig mod nordvest. Noget tyder på, at landevejen fra det syd-vestlige Salling til overfartsstedet ved Sallingsund i middelalderen har gået her.

Vor Frue Kirke har formentlig fungeret som vejkapel for de vejfarende, der passerede forbi. Efter landevejens flytning op i bakkerne øst for Harre Vig har kirken mistet sin betydning og er blevet nedlagt på et ikke kendt tidspunkt.

I dag er stedet ryddet for bevoksning, men alt stenmateriale er væk. I starten af 1900-tallet blev de tilhuggede granitsten slået til skærver, og de få munkesten, der var tilbage, blev efter sigende brugt til opbygningen af een af de 3 gårde, der i 1916 nedbrændte i Harre.

Kilde: De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur

Hoteller i nærheden af Vor Frue Kirke i Kapeldal - kirkeruin

 • Hotel Pinenhus

  4,62 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  6,14 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Tambohus Kro & Badehotel

  21,12 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Hotel Thisted

  29,96 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Hotel Thinggaard

  30,25 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Grand Hotel Struer

  31,25 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • St. Binderup Kro

  38,34 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Palads Hotel Viborg

  42,13 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  43,55 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Hotel Amerika

  57,43 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika