Augustenborg Egnsmuseum

Foto: Conni Ernst

Komplet sadelmagerværksted efter sadelmager Christian Thomsen fra Almsted

Foto: Conni Ernst

Augustenborg-Egnsmuseum-Barberstol-børn

Foto: Conni Ernst

Augustenborg-Egnsmuseum-Grisemoder

Huset, Slotsallé 10 A-E
Hospitalet blev opført i 1775 af Hertug Frederik Christian I. Her var i alt 10 lejligheder, som blev benyttet som fribolig til enker og andre der havde gjort sig fortjent. De mange døre i facaden viser, hvor der var fællesindgang til en lille gang med døre ind til 2 lejligheder. 

I dag huser bygningen det Lokalhistoriske Arkiv for Augustenborg og Omegn, som har valgt at bevare en af de oprindelige lejligheder og har indrettet egnsmuseum i baghuset, hvor der oprindeligt var vaske- og tørrerum, samt toiletter og brændselsopbevaring.

Lejligheden anno 1800-tallet
Møbler fra et dødsbo satte skub i indretningen af den lille lejlighed. Døren fra fællesgangen, hvorfra der også er indgang til arkivet, fører direkte ind i det lille køkken med åbent ildsted og det tilstødende stue/soverum. Med undtagelse af de moderne varmeinstallationer, så står de små rum næsten som da de i sin tid blev opført.

Egnsmuseet i baghuset
Da man i 2003 fik et komplet sadelmagerværksted overdraget efter sadelmager Christian Thomsen i Almsted, tog idéen om et museum for alvor form. I dag findes her også et skomagerværksted samt mange genstande fra dagligdagen, såsom en grisemoder, udstyr fra brandværnet og endda en vogn fra det psykiatriske hospital på Augustenborg Slot, som man kørte de døde på.

En trappe fører op til loftet, hvor der blandt andet vises en del gammelt værktøj, skøjter og kælke samt en brænder fra Taksensand Fyr. Sørg for at passe på hovedet både op ad trappen og oppe ved bjælkerne.

Åbningstider
Året rundt, hver onsdag fra kl. 9-12.
Fra april til oktober er der også åbent den første onsdag i måneden fra kl. 16-18.

Hoteller i nærheden af Augustenborg Egnsmuseum

 • Hotel 6400

  6,1 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  6,95 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Benniksgaard Hotel

  21,81 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  30,06 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Bov Kro

  34,29 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Hotel Røde-Kro

  37 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Røde-Kro
 • Brobyværk Kro

  40,2 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Agerskov Kro

  51,53 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Tyrstrup Kro

  52,78 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  56,12 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference