Den Lille Havfrue

Den Lille Havfrue

Langelinie

2100 København Ø

Foto: Rasmus Flindt

Den Lille Havfrue

Foto: Rasmus Flindt

Den Lille Havfrue

Foto: Rasmus Flindt

Den Lille Havfrue

Edvard Eriksens skulptur gør ikke meget væsen af sig, men den yndige havfrue formår alligevel at tiltrække tusindvis af beundrere år efter år. Turister flokkes ofte om den lille skulptur, som har taget plads på en sten i vandkanten.

Skulpturen Den lille Havfrue blev opstillet den 23. august 1913 på Langelinje i København som en gave til Københavns Kommune. Den gavmilde giver var Carl Jacobsen – søn af J.C. Jacobsen, som grundlagde en anden københavnsk verdensstjerne; nemlig bryggeriet Carlsberg.

Ud over at være med til at gøre Carlsberg til en succes var Carl Jacobsen kendt som en stor kunstelsker, som har sat sit tydelige præg på Danmark. Ikke bare mens han levede og gav offentligheden adgang til sin imponerende kunstsamling, men i høj grad også, fordi han stiftede Ny Carlsbergfondet, så hans engagement for kunsten kunne leve videre. Faktisk er det bl.a. derfor vi i dag kan besøge Ny Carlsberg Glyptoteket - en anden af Københavns populære attraktioner.

Skulpturen af Den Lille Havfrue er udført i bronze og granitsten og inspireret af H.C. Andersens eventyr om havfruen, der ofrer alt for at blive forenet med den unge, smukke prins på landjorden. Hver morgen og hver aften stiger hun op fra havets bund, og fra sin sten i vandet spejder hun længselsfuldt efter prinsen. Historien om Den Lille Havfrue kender mange børn i dag fra ikke bare den oprindelige version af H.C. Andersen men også Disney’s version af samme navn.

Forelskede sig

Brygger Carl Jacobsen forelskede sig i figuren efter at have set en balletforestilling bygget over eventyret på Det Kongelige Teater i København. Jacobsen var så begejstret for både eventyret og balletten, at han bestilte billedhuggeren Edvard Eriksen til at udføre en skulptur af havfruen.

Inspireret af en ballerina Skulpturen er inspireret af ballerina Ellen Price, der i 1909 dansede hovedrollen i balletten Den Lille Havfrue på Det Kongelige Teater. Ellen Price ønskede dog ikke at sidde nøgenmodel for billedhugger Edvard Eriksen. Så kunstnerens kone, Eline Eriksen, sad i stedet model til skulpturen af Den lille Havfrue.

Den hovedløse havfrue

Gennem årene har den efterhånden aldrende dame på kajen desværre været udsat for flere omgange hærværk. To gange har hun mistet hovedet, en enkelt gang er armen blevet savet af, og flere gang har hun fået maling hældt ud over sig. Men hver gang bliver hun reddet og renset, så hun kan blive på sin plads og byde rejsende velkommen i Københavns havn.

Det kan du opleve i nærheden

Lægger du vejen forbi Den Lille Havfrue på Langelinie, kan du passende afsætte tid til en gåtur på det smukke Kastellet og så gå forbi den Danske Kongefamilies residens, Amalienborg Slot på vej ind til centrum. I gåafstand fra Den Lille Havfrue finder du desuden Restaurant Lumskebugten, som er i topklasse, når det kommer til en god, dansk frokost eller middag.

Hoteller i nærheden af Den Lille Havfrue

 • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

  1,81 km

  Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel
 • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

  3,12 km

  Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
 • Absalon Hotel

  3,28 km

  Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

  Læs mere : Absalon Hotel
 • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

  3,28 km

  Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
 • Skovshoved Hotel

  7,37 km

  Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

  Læs mere : Skovshoved Hotel
 • Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel

  7,68 km

  Park Globetrotter Copenhagen Airport - SDH Partner Hotel præsenterer en behagelig overnatningsmulighed for både forretningsrejsende og fritidsrejsende, beliggende i nærheden af Københavns Lufthavn og Amager Strand. Oplev moderne faciliteter, imødekommende service og nem adgang til offentlig transport, blot få minutters gang fra hotellet.

  Læs mere : Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel
 • Taastrup Park Hotel

  19,21 km

  Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

  Læs mere : Taastrup Park Hotel
 • Skjalm Hvide Hotel

  31,17 km

  Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

  Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
 • Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel

  31,64 km

  Hotellet er omgivet af imponerende skove, smukke søer og sportsruter, der giver dig en naturskøn oplevelse. Byen og naturen har været en kilde til inspiration for hotellet, der har skabt en charmerende lille landsby med sine snoede alléer, frodige planter og en indbydende atmosfære.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel
 • Marienlyst Strandhotel

  39,2 km

  Marienlyst Strandhotel er et flot hotel helt ud til vandet og med lækre spafaciliteter. Derudover er restauranten Brasserie 1861, bar, lounge, strandspa, casino og store terrasser direkte ud til Øresund med privat strand også noget, hotellet er kendt for. Det ligger tæt på Kronborg Slot og Louisiana.

  Læs mere : Marienlyst Strandhotel