Det Gamle Borgerhus - Koldings ældste hus, placeret i midtbyen

Det Gamle Borgerhus - Koldings ældste hus, placeret i midtbyen

Helligkorsgade 18

6000 Kolding

Foto: Destination Trekantområdet

Det Gamle Borgerhus _ Bygningen

Foto: Destination Trekantområdet

Det Gamle Borgerhus _ Barn der leger

"I nat brændte Kolding by mestens af"
Så lakonisk noterede kong Frederik II i sin kalender under den 8. maj 1583, at den østlige del af Kolding ødelagdes af en voldsom brand.
Brandens omfang er ikke fuldt ud kendt, men i hvert fald torvet og bebyggelsen langs de nuværende Østergade og Slotsgade var omfattet.
I årene derefter genskabtes byen.

Et af de nybyggede huse har overlevet til vore dage, Helligkorsgade 18.

Huset er ifølge døroverliggeren bygget i 1589 og opført i overensstemmelse med den almindelige byggeskik i datidens Kolding som gavlhus, dvs. bygget med gavlen vendt mod gaden.

Denne byggeskik stammer fra de nordtyske handelsbyer og har i middelalderen bredt sig til de danske byer langs Lillebælt.

I dag er der i Danmark kun bevaret ganske få eksemplarer på denne byggemåde, som gav flere grundejere direkte adgang til gaden. Blandt disse findes der tre i Kolding: Borchs Gård på Akseltorv samt Helligkorsgade 18 og 20.

Husets første ejere kendes ikke. I 1704 købte skomager Jørgen Hansen huset og indtil 1915 var det i familiens eje. Huset blev da købt af en gruppe koldingborgere, der ville være sikre på, at det blev bevaret for eftertiden.
Huset blev senere foræret til Kolding Kommune, der i mange år benyttede det som turistbureau.

I dag fungerer det bl.a. som udstillingslokale for billedkunstnere.

I gavlen mod haveanlægget sidder en kanonkugle fra kampene om Kolding den 23. april 1849.

Hoteller i nærheden af Det Gamle Borgerhus - Koldings ældste hus, placeret i midtbyen

 • Tyrstrup Kro

  14,41 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  18,72 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  24,51 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  26,73 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Vejlefjord

  28,21 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  32,72 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Svanen Billund

  34,21 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Gram Slotskro

  34,22 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Refborg Hotel Billund

  35,01 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Hovborg Kro

  36,1 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro