Det Gamle Raadhus på Torvet

Foto: Faaborg Turistbureau

turistbureau

Foto: Michella Kornager

Retssalen, Torvet 19

Foto: Faaborg Turistbureau

Rådstuen, nu Faaborg Turistbureau

Det Gamle Raadhus på Torvet 19 rummer pt. et Arrestmuseum, Et Turistbureau, Faaborg Lokalhistoriske Arkiv samt Diernæs Arkiv.
Hvad er denne specielle bygnings historie ?

Historien tager så småt sin begyndelse i 1834, hvor arkitekt Jens Paul Jacobsen udførte den første tegning af Raadhuset. 
Først 4 år senere er der første behandling, hvor J. F. Poulsen foreslår byen at opføre et nyt rådhus. Resten er historie. 

Her kommer de største milepæle i bygningens historie:

12. Juni 1839 blev det vedtaget at bygge det nye raadhus efter arkitekt Jacobsens tegninger og overslag samt et sprøjtehus efter murermester Langs tegning.

1. oktober 1839 Anvist honorar til arkitekt Jacobsen. 40 rd - for tegninger og overslag.

Imens byggeriet stod på flyttedes Tingstedet og Politiretten til Brændevinsbrænder Gerbrachts Gård.
HKH prins Christian (8) indbydes til grundstensnedlæggelse. Der anskaffes en sølvmurske og murhammer der leveres af guldsmed Hamme.

27. august 1839 er der grundstensnedlæggelse. I foråret 1840 er Raadhuset bygget færdigt og Snedkermester Kaster får besked på at levere inventaret til rådhuset, senge til de nye arrester og møblementet til borgerrepræsentanternes mødelokale.

28. september 1840 ankom kongen til raadhuset, hvor han fik fremvist de nye lokaler. Man samledes herefter i rådhussalen, hvor det var lykkedes at skaffe plads til 300 gæster ved at tage de tilstødende lokaler i brug. Dagens kantate, forfattet af kandidat Wiborg og musik af organist Hansen blev sunget og herefter holdt byfoged Wiborg indvielsestalen.

8. oktober 1840 var borgerrepræsentationen for første gang til møde i deres forsamlingsværelse på det nye raadhus.

6. juli 1841 Mureske og hammer foræres til bygmester Lang.

Ligesom i det tidligere rådhus fortsatte man den gamle skik med at udleje salen til teater, fester m.m. og for indtægterne heraf besluttede man at anskaffe 2 kandelabre, der opstilledes uden for Raadhuset, disse blev bestilt hos Allerup i Odense til en pris af 50 rdl pr. stk. Disse to kandelabre kan endnu ses uden for bygningen.

1848-1850 Raadhuset anvendes som lazaret i forbindelse med treårskrigen.

Raadhuset var allerede blevet for småt, og der kom planer om udvidelse og ombygning, men først i slutningen af 1920erne blev dette en realitet.

8. august 1928 Vedtog Faaborg Byråd at udvide og ombygge rådhuset.

Oktober 1928 skriver arkitekt Andreas Jensen, Svendborg følgende:

"Politistation og vaskehus samt tilstødende gårdmure og plankeværker nedbrydes. Pladsen ryddeliggøres og al unødig fyld bortkøres. Materialerne tilhører overtageren og brugelige materialer må med tilsynets godkendelse anvendes igen.

Endvidere opbrydes brolægning, cementlag o.l. da hele gårdspladsen sænkes og dækkes om".

Der skaffes gule fuldbrændte Flensborgsten af samme form og størrelse som på selve raadhusbygningen (hovedbygningen)

17. januar 1929 flyttedes retslokalerne midlertidigt ind i klostergade 41, og fangerne flyttedes til andre lokationer.

April 1929 påbegyndtes nedrivningen af al indmad i selve rådhuset og sprøjtehuset blev også revet ned ved samme lejlighed.

I 1929 byggede man en helt ny arrestfløj med 2 detentioner, 7 enkeltmandsceller og 1 tremandscelle. Selve arrestforvarerboligen blev placeret inde i rådhuset med observationsrude ud til cellegang fra arrestforvarerens soveværelse.

15. august 1930 afleveredes det ombyggede rådhus til amt og by.

Komplekset bestod nu af 3 fløje. Tredje fløj blev bygget ud mod Strandgade i tre etager.

Indfatningen omkring indgangen mod Torvet i Art Deco stil stammer ligeledes fra denne ombygning. Et tynd lag kalkpus på facaden blev også fjernet samtidig med. 
De smukke kassettelofter i byrådsal og retssal stammer også fra denne periode.

Oktober 1938 overtager staten Faaborg Arrest i forbindelse med den nye fængselslov, hvor staten fik ansvaret for de i alt 87 kommunale arresthuse.

24. marts 1971 holder Faaborg Byråd det sidste møde i byrådssalen

1974 flytter politistationen ud af rådhuset.

1976 fredes rådhusbygningen.

1982 ophører bopælspligten for arrestforvalteren.

1987 - 1988 sker den sidste ombygning af Faaborg Arrest, hvorunde arrestforvarerboligen blev nedlagt og omdannet til vagtstue og kontorer. Året efter nedlage kriminalforsorgen Faaborg Arrest og en epoke var slut i Faaborg.

Frem til 1989 blev det gamle rådhus brugt til arresthus. Faaborg kommune overtog herefter ejendommen.

Siden 1990 har Arresten dannet rammerne om en særudstilling om afstraffelsens historie og livet i arresthuset.

I 1994 - efter endt ombygning - flytter Faaborg Byhistoriske arkiv, der blev oprettet af provisor Hans Brandt i 1937, fra Bryggergården og ind i stueetagen på Rådhuset, hvor politistationen og arrestens køkkenfaciliteter før havde ligget.

1995 blev Arresten fredet. Fredningen kom i stand på initiativ fra Faaborg Kulturhistoriske Museer og begrundelsen var "At arrestbygningen er en integreret del af stedes kulturhistorie og bygningen med den massive og lukkede murflade symboliserer magt og orden. I bygningens ydre afspejles den indvendigve funktion".

Frem til 2000 havde byretten lejemål på retsal og omkringliggende kontorer.

 

Oktober 2011 Faaborg Turistbureau flytter fra lokalerne i den gamle Banegård ind på 1 salen af det Gamle Rådhus.

 

Oktober 2012 indvies Rets- og Strafmuseum Faaaborg.

 

 

Hoteller i nærheden af Det Gamle Raadhus på Torvet

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    2,34 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Brobyværk Kro

    15,04 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel Knudsens Gaard

    33,28 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Hotel 6400

    34,82 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Frederik VI's Hotel

    36,34 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Fjelsted Skov Hotel & Konference

    42,16 km

    Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

    Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
  • Munkebo Kro

    44,9 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Tornøes Hotel

    47,47 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Benniksgaard Hotel

    50,29 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

    Læs mere : Benniksgaard Hotel
  • Tyrstrup Kro

    57,25 km

    Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

    Læs mere : Tyrstrup Kro