Ejer Bjerge

Foto: VisitAarhus

Ejer bavnehoj tårn

Foto: VisitSkanderborg

Ejer Bavnehøj tårn i aftenlys

Ejer Bavnehøj er sammen med Møllehøj det højeste naturlige punkt i Danmark. Udsigten fra toppen er storslået, ikke mindst fra det 12,5 meter høje genforeningstårn rejst i 1924 til minde om genforeningen af Sønderjylland i 1920.

Smukt landskab

Et enestående morænelandskab, der blev skabt i sidste istid, bugter sig syd for Ejer Bavnehøj. I klart vejr kan man se helt til Samsø og Lillebæltsbroen. Helt indtil 1847 troede man Himmelbjerget var højest, men dengang fik Ejer Bavnehøj førstepladsen. En højdestrid rasede fra 1941, hvor Yding Skovhøj blev udråbt til at være endnu højere, men det var iberegnet en bronzealderhøj. Geodætisk Institut fastslog derfor i 1953, at Ejer Bavnehøj er højest, nemlig 6 cm højere end Yding Skovhøj målt på den faste jordoverflade.

Nye opsigtsvækkende målinger blev offentliggjort i februar 2005. Forskere borede bogstavelig taget i områdets høje og første bevis for, at tårnet blev bygget ovenpå en stenalderhøj. Målt på det højeste naturlige terrænpunkt ser top-3 nu sådan ud:

 1. Møllehøj 170,86 moh
 2. Yding Skov 170,77 moh
 3. Ejer Bavnehøj 170,35 moh

Møllehøj ligger på privat mark kun 200 meter vest for Ejer Bavnehøj og er i praksis én og samme top. Hele højdedraget mellem landsbyen Ris og Yding Skov bliver kaldt Ejer Bjerge. Området er egnet til udfordrende vandre- og cykelture. Se mere på www.spor.dk.

Historisk

Gennem århundreder tændte man bål på landets bavnehøje, når fjenden var på vej. Bavneblus var et simpelt advarselssystem anvendt på Ejer Bavnehøj helt frem til begyndelsen af 1800-tallet. Stedet lå ellers ubemærket hen, indtil man i 1917 gjorde det offentligt tilgængeligt.

Efter afslutningen på 1. verdenskrig rejste man en stor genforeningssten.

Et besøg af Kong Christian 10. samlede i 1921 ca. 8.000 mennesker til folkefest med ét døgns varsel. Tårnet blev bygget i kraft af en stor folkeindsamling i 1923-24. Det består af en dobbelt triumfbue vendt mod alle verdenshjørner. Mod syd er et markant portrætbuste af Kong Christian. Selv mente kongen det lignede et tyrehoved. En række folkelige aktiviteter finder sted på Ejer Bavnehøj bl.a. grundlovsfester, underholdning, musik og folkemøde.

Priser og praktisk

Tårnet er tilgængeligt for gangbesværede og kørestolsbrugere. I 2002 blev Danmarks højeste elevator installeret i et hult tårnben.

Det koster 5 kr. at bestige tårnet og nyde udsigten. Tager man elevatoren, koster det 20 kr. retur - uanset antal og vægt. Indtægterne går ubeskåret til vedligeholdelse af tårnet.

Elevatoren er åben i perioden 1. april til 30. oktober. Toiletterne er åbne fra kl. 8.00 til 22.00 året rundt.

Se, hvad andre deler på Instagram

#ejerbavnehøj #ejerbjerge #aarhusregion

Hoteller i nærheden af Ejer Bjerge

 • Hotel Skanderborghus

  8,19 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Jørgensens Hotel

  12,84 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Nørre Vissing Kro

  16,36 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Låsby Kro

  19,99 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Montra Hotel Sabro Kro

  28,61 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Hotel Dania Silkeborg

  28,74 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Hotel Oasia Aarhus

  29,99 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Hotel Hedegaarden

  32,59 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Vejlefjord

  32,9 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  35,33 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel