Geopark: Damestenen

Geopark: Damestenen

Damestensvej

5874 Hesselager

Foto: Mikkel Jézéquel

Damestenen fotograferet mod sydøst

Foto: Mikkel Jézéquel

Damestenen fotograferet mod vest

Foto: Mikkel Jézéquel

Damestenen detalje af den vestlige del af stenen

Der er noget særligt ved sten, der med deres uforgængelighed lader os røre ved fortiden. Tænk engang, hvis sten kunne tale. I så fald er der en sten i geoparken, som ville være særlig interessant at høre historier fra.
 
Damestenen er Danmarks største sten på land, og ligger ved Hesselager, som den har gjort i omegnen af 18.000 år! Engang var stenen en del af grundfjeldet i det, vi i dag kalder Sverige, men under sidste istid vrister indlandsisen stykket fri, og en gletsjer transporterer kæmpestenen fra Sverige hertil. Under transporten bliver den skuret og afrundet. Ved Hesselager rammer kæmpestenen underlaget og fryser fast. Store mængder af is fortsætter henover, og andre indefrosne sten, sand og grus sliber den sydøstvendte side glat og har sat de skurestriber, der viser os, at isen bevægede sig fra sydøst mod nordvest.
 
Stenen er ca. 45 meter i omkreds og vejer i omegnen af 1.000 tons - det er mere end dobbelt så tungt som Danmarks andenstørste sten, Mørupstenen i Jylland. Den består hovedsagelig af lys, rødliggrå granit med enkelte smalle årer af den mørkegrå, vulkanske bjergart basalt (diabas). Stenens markante størrelse har gennem tiden skaffet den stor bevågenhed. Damestenen bliver undersøgt af Johan Georg Forchhammer (1794-1865) – den danske geologis fader. I hans protokoller fra 1840 står stenens størrelse beskrevet, og kort tid efter bliver Damestenens nordøstlige side frigravet på befaling af Kong Christian den ottende. Angiveligt for at undersøge om kolossen var faststående grundfjeld, eller om der var tale om en løs, men ualmindeligt stor blok.
 
Der er offentlig adgang til den imponerende sten og en tilhørende parkeringsplads i nærheden. Der er bord-bænkesæt og området er en ganske udmærket til et lille hvil eller frokost i det fri.

Hoteller i nærheden af Geopark: Damestenen

 • Tornøes Hotel

  29,96 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Brobyværk Kro

  30,93 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  31,04 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  31,6 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Munkebo Kro

  32,52 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  40,45 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  55,86 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  61,29 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel 6400

  66,92 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  68,18 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel