Geopark: Horne Kirke

Gå i historiens spor

Beliggende 53,5 m over havets overflade og kroner det højtliggende, komplekse is-rand- og dødislandskab i Ung Baltisk Tid på det centrale Horneland, er denne store bygning et synligt bevis på de politiske omstændigheder i den tidlige middelalder og på indsatsen som blev sat i at forene landet.

Kirken er bygget omkring år 1200 og er en del af historien om den tidlige krones bestræbelser på at konsolidere kongemagten i det udsatte kystområde ved blandt andet at opføre slotte og andre monumenter.

Rundkirken, den eneste på Fyn, udgør centrum for den nuværende kirkebygning. Den er bevaret med sit spidse tag og markante vægge. Rundkirken måler 17 m i diameter, og væggene er op mod 2,3 m tykke. I løbet af senmiddelalderen blev dele af skibet tilføjet i sektioner, der i dag fremstår som et sammenhængende gotisk langhus.

I en tid, hvor de fleste kirker havde ingen eller firkantede tårne, må Horne Kirke med sin enestående synlighed og spidse tag have været et ubestrideligt symbol på tilstedeværelsen af ​​en stærk kongemagt og dermed en advarsel til enhver udfordrer. Men måske er Horne Kirke bedre forstået som et vartegn end som et egentligt forsvar.

Opdateret af:
VisitLangeland visit@langelandkommune.dk
VisitLangeland

  • Geopark: Horne Kirke
  • Søren Lundsvej 42
    5600 Faaborg
  • Tlf. (+45)