Geopark: Søby Volde

Gå i historiens spor

Mønter fundet der fra omkring 1125-1250 tyder på, at kong Niels (1104-1134) kan have været bygherren af ​​denne store bakkeborg. Befæstningen er formentlig opført som et forsvar mod tysk ekspansion i det nordtyske område og vendernes tilbagevendende angreb.

Som sådan var bakkeborgen sandsynligvis en del af et kompleks af bakkeborge, der skulle beskytte befolkningen i Det Sydfynske Øhav. Bakkens top er 36 m over havets overflade og giver en imponerende udsigt ud over Vitsø Nor og Det Sydfynske Øhav med øen Als synlig i horisonten. Vitsø Nor er en genvundet holocæn tidligere åben vig, som var sejlbar frem til 1600-tallet. Det kan repræsentere en del af en senweichselsk smeltevandsdal eller subglacial dal og/eller en dødisfyldt fordybning, som blev oversvømmet under Holocæn-overskridelsen. I 2009 blev den eksisterende Vitsø Nor sø genskabt som led i et naturpleje- og vandmiljøprojekt.

Fund af keramik tyder på, at bakkeborgen var i drift i omkring 150-175 år, og at den mistede sin betydning i slutningen af ​​1200-tallet. Der er fundet spor efter en lille handelsplads omkring Vitsø. Handelspladsen blomstrede i kort tid tilsyneladende samtidig med befæstningens.

Installationen består af tre dele: hovedvolden, et topplateau omgivet af en ydre vold, og en frontborg beskyttet af en cirkulær ydervold. Der er fundet spor af træbygninger samt redskaber, våben og håndværk.

Opdateret af:
VisitLangeland visit@langelandkommune.dk
VisitLangeland

  • Geopark: Søby Volde
  • Søbygårdsvej
    5985 Søby Ærø
  • Tlf. (+45)