Geopark: Vindebyoverfarten

Geopark: Vindebyoverfarten

Færgevej

5700 Svendborg

Foto: svendborghistorie.dk

vindebyoverfarten

Ved det tidligere færgeleje for Vindeby-overfarten er Svendborgsund smallest, og derfor har der i umindelige tider været overfartssted her mellem Fyn og Tåsinge. Indtil 1926 var færgefarten et såkaldt privilegeret færgested, der var ejet af baronen på Valdemars Slot. En færgemand forpagtede færgeriet, hvilket gav gode indtægter til både ham og baronen, men selvfølgelig også udgifter.

I 1871 besluttede baronen og Svendborg købstad i fællesskab at anskaffe sig en ny færge, drevet af en dampmaskine og et skovlhjul på hver side. Hidtil havde man klaret sig med sejlfærger og store ro-joller.

Den nye færge var den første dampfærge, som var bygget i Danmark. Den blev indsat i 1873 og bestred alene færgefarten indtil 1926, hvor Svendborg og Tåsinges kommuner overtog færgedriften fra baronen. De fik bygget en ny og tre gange så stor motorfærge, og det er formodentlig ved den lejlighed, at færgelejerne på begge sider fik „galger“ med broklap, der kunne hæves og sænkes, så det blev lettere at håndtere de mange nye køretøjer - bilerne.

Voksende trafik og kilometerlange køer

I 1946 var motorfærgens kapacitet ikke længere tilstrækkelig til at håndtere den voksende trafik – selv om færgen afgik hvert 15 min. Man bestilte derfor en ny færge. Allerede i 1954 blev en tredje færge indsat og i begyndelsen af 1960’erne yderligere én. De i alt fire færger overførte nu 1 mio. biler årligt. Selv om færgerne hele tiden pendulerede frem og tilbage over det snævre sund, var der af og til kilometerlange køer på begge sider af sundet.

Den 18. nov. 1966 blev Svendborgsundbroen indviet, og overfarten mellem Vindeby og Svendborg lukkede. Færgerne blev solgt, og galger og broklapper pillet ned. Mange Vindeby-borgere, som arbejdede i Svendborg, begræd færgefartens nedlæggelse. Nu skulle de cykle fem kuperede og forblæste kilometer for at komme på arbejde. Tidligere havde de fem minutters hvil og hyggesnak på færgen.

I forbindelse med 50-års jubilæet for Svendborgsundbroens åbning blev den gamle broklap-galge på Svendborg-siden restaureret og genrejst til minde om det før så travle færgested.

Hoteller i nærheden af Geopark: Vindebyoverfarten

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    21,83 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Brobyværk Kro

    29,83 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel Knudsens Gaard

    39,04 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Tornøes Hotel

    44,15 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Munkebo Kro

    45,03 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Frederik VI's Hotel

    46,78 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Hotel 6400

    53,75 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Fjelsted Skov Hotel & Konference

    58,94 km

    Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

    Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
  • Det Nye Bandholm Badehotel

    60,83 km

    Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

    Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
  • Benniksgaard Hotel

    70,55 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

    Læs mere : Benniksgaard Hotel