Jættestuen i Skamby

Foto: VisitNordfyn

Den snævre gang i jættestuen i Skamby

Foto: VisitNordfyn

Kig ud på markerne fra den snævre gang i jættestuen

Foto: VisitNordfyn

Skåltegn på en sten i jættestuen i Skamby

På marken bag gårdene og husene i Skamby finder vi en fin lille jættestue og rundhøj med et indvendigt kammer. Der er fundet skeletdele og forskellige oldsager, heriblandt en stridsøkse, i jættestuen. Kammeret er bygget af 9 sidesten og er 3,10 m langt, 1,75 m bredt, med 2 dæksten. Gangen vender mod sydøst og er 3,45 m lang; den har 3 sidestene til den ene og 2 til den anden side.

Der er 15-20 skåltegn på den ene dæksten. Skåltegn er runde fordybninger i sten, der især er kendt fra bronzealderens helleristninger. De er religiøse symboler, der kan tolkes som sol- og/eller frugtbarhedssymboler.

En jættestue er et gravmonument af store sten. Eftertiden har troet, at jætterne havde bygget dem. Jættestuerne er alle bygget over en forholdsvis kort årrække i bondestenalderen omkring 3300 f.Kr. Herefter har de været brugt til flere begravelser gennem århundreder, også ind i bronzealderen. Der kan derfor være fund fra mange tidsaldre.

En jættestue består af et kammer og en gang, der fører ind til kammeret. Oprindeligt har alle jættestuer været dækket af en høj af jord med randsten i kanten, men ofte er dele af eller al jorden væk som følge af vejr og vind, pløjning eller gravrøvere; eller måske en kombination af de dele.

Nogle jættestuer er så store at man kan stå oprejst i dem, nogle har flere kamre, andre er af mere beskedne dimensioner.

Du kan se mere om jættestuen på Kulturarvsstyrelsens hjemmeside:

http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/5911/

KØRSELSVEJLEDNING:

Fra ”hovedgaden” Bredgade i Skamby kører man 300 meter ud ad Brøndstrupvej. Mellem Brøndstrupvej 57 og 59 er der en låge i stakittet, hvor der står ”STI” på. Bag ved den går en græssti over markerne til stedet.

Vær forberedt på lidt ujævnt terræn og brændenælder.

Hoteller i nærheden af Jættestuen i Skamby

 • Frederik VI's Hotel

  11,43 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  17,43 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Munkebo Kro

  19,02 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  20,37 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Tornøes Hotel

  25,41 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Brobyværk Kro

  32,7 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  35,3 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  37,14 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Jørgensens Hotel

  46,41 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  48,79 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference