Johannes Larsen Museet

Foto: VisitKerteminde

Johannes Larsen Museet1

Foto: VisitKerteminde

161019_Oestfyns_Museer_0145_2048px

Foto: VisitKerteminde

161019_Oestfyns_Museer_0179_2048px

Museet udgør også et spændende historisk bygningsmiljø med kunstnerhjemmet i centrum og dertil nye udstillingsbygninger af høj arkitektonisk karat.

Johannes Larsen er det mest prominente medlem af gruppen af Fynbomalere. "Fynboerne" havde i høj grad deres udgangspunkt i Kerteminde - "den kønneste lille by i verden", som Johannes Larsen udtrykte det om sin barndoms by.

Her boede malerparrene Alhed og Johannes Larsen, Anna og Fritz Syberg og periodevis tillige Christine og Sigurd Swane. Tilsammen dannede de en kunstnerkoloni, der som en magnet trak mange andre billedkunstnere og forfattere til byen. Og magnetismen fungerer endnu, hvad enhver kan overbevise sig om ved et besøg på museet, der trækker linjerne i områdets kunstliv helt op til nutiden.

På besøg i kunstnerparrets hjem
Kunstnerhjemmet er kernen i museet, og en jordnær kunst, bundet til sanseindtrykkene og hverdagens skønhed, har dannet grobund for dette sted, der i sig selv kan opfattes som ét stort maleri.

Villaen på Møllebakken blev opført af det nygifte kunstnerpar i de første år af 1900-tallet. Af de to malere var det Johannes, som løb med berømmelsen, men også Alhed var en glimrende maler, som havde blomstermotiver som sin foretrukne genre. Malerparrets hjem står i dag urørt med møbler og andet inventar - og selvfølgelig masser af kunst på væggene.

I stuerne hos Alhed og Johannes Larsen færdedes i begyndelsen af 1900-årene en lang række af datidens førende kulturpersonligheder - malere, skribenter, arkitekter og mange andre nød godt af kunstnerparrets gæstfrihed.

En have fuld af charmerende bygninger
I forlængelse af villaen ligger "værkstedet", hvor Johannes og Alhed havde hvert deres atelier, og på bygningens sydside findes stadig den frodige vinterhave med et væld af blomster.

Midt i den store park med de mange sjældne og smukke træer ligger det gamle lysthus, som Johannes Larsen brugte som vinhus. I udkanten af parken, med udsigt over bugten, står det gamle vaskehus og det træbyggede Svanehus, hvori der nu er indrettet café.

Med til museet hører den gamle vindmølle, Svanemøllen, som også var i malerens eje.

Kunst – samlinger og særudstillinger
I det gamle anlæg føjer sig på smuk vis en langstrakt moderne udstillingsbygning. Her finder man museets særudstillinger og udstillinger af museets faste samling af værker af bl.a. Christine Swane og Fritz Syberg,. I alt er mere end 50 kunstnere repræsenteret i museets i den faste ophængning i udstillingsbygningen ”Samlingen” fra 1990. 

I 2001 kom en ny tilbygning til, nemlig ”Vingen”. Her viser Johannes Larsen Museets skiftende udstillinger med såvel ældre og ny kunst. På museets hjemmeside kan man følge med i aktuelle og kommende udstillinger.

Eventyrrummet
I museets udstillingsbygning er et af rummene dedikeret til børn: Eventyrrummet. Her hænger Johannes Larsens illustrationer til børnefortællingerne "Lille Mis" og "Den Grimme Ælling". Derudover er der skiftende aktiviteter på Gæsternes Væg, som man kan hygge sig med, som man har tid og lyst til.

Åbningstider
juni - august alle dage kl. 10.00 - 17.00
september - maj tirsdag - søndag kl. 10.00 - 16.00

Ferier og helligdage
Vinterferie (uge 7) mandag - søndag kl. 10.00 - 16.00
Påske - inkl. begge mandage åbent kl. 10.00 - 16.00
Pinse - inkl. 2. pinsedag åbent kl. 10.00 - 16.00
St. bededag åbent kl. 10.00 - 16.00
Kr. himmelfartsdag åbent kl. 10.00 - 16.00
Efterårsferie (uge 42) alle dage kl. 10.00 - 16.00
Jul: d. 24. - 26. december
samt 31. dec. - 1. januar lukket
3. juledag (27. december) åbent - fri entré kl. 10.00 - 16.00

Info om adgangsforhold og tilgængelighed på museerne
De fleste bygninger er handicapvenlige, dog er der trapper i villaen og Pax-samlingen.
Museet har handicaptoiletter.
Museet råder over en kørestol, som kan lånes.

Hoteller i nærheden af Johannes Larsen Museet

 • Tornøes Hotel

  0,77 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  6,59 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  18,78 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  25,77 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Brobyværk Kro

  35,74 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  42,55 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  48 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  60,42 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  62,05 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Jørgensens Hotel

  68,22 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel