Kaleko Mølle

Gå i historiens spor

Sydfynsk idyl på vandmøllen

I det skønne og bakkede sydfynske landskab ligger Kaleko Mølle, som er en gammel vandmølle med rødder tilbage til 1600-tallet. Den sidste møller boede på møllen indtil 1912. Møllen har været åben for gæster de seneste 100 år og har begejstret besøgende i alle aldre med sin helt særlige stemning.

Mølledrift
Det gamle vandhjul er restaureret og kan køre, som det har gjort, da det malede korn i 1600-tallet. Møllehuset er indrettet som et møllerhjem kunne have set ud for hundrede år siden. Her kan man nyde de smukke omgivelser og samtidig få indblik i møllevirksomhed som den foregik, den gang møllerne stadig var et centralt erhverv i det danske samfund.

”Nissebanden” på Kaleko
Nogle besøgende vil genkende de ydre rammer på Kaleko fra DRs julekalender ”Nissebanden”, der blev sendt første gang i 1984. Siden har serien været genudsendt adskillige gange, senest julen 2020. Kaleko dannede baggrund for alle udendørsscenerne for ”Nissebanden”, mens de indvendige scener er filmet andre steder.

Gratis adgang.

Sommeråbent i Kaleko Mølle:

Fugleværnsfonden hele uge 27

Mandag-fredag i uge 27 kan du møde Fugleværnsfonden, der fortæller om de fugle, du kan møde i den danske natur. Deres aktiviteter er for alle aldre, og her er megen lærdom at hente om vores bevingede venner. Fugleværnsfonden demonstrerer bl.a., hvordan man skaber resultater med bæredygtighed, målrettet pleje af naturen og forståelse for naturens mangfoldighed. Hvilket sted er bedre til det end den frodige natur omkring Kaleko?  

 

Nissebanden på Kaleko

Mange vil genkende Kaleko fra udendørsscenerne i DRs julekalender ”Nissebanden”, der blev sendt første gang i 1984 og senest genudsendt sidste jul. I møllens café kan du se eller gense den lille særudstilling med rekvisitter fra Nissebanden. Husker du f.eks. Luntes kanel-drysse-maskine og hr. Mortensens talende ost? De mange fine ting er venligst udlån af rekvisitør Bjarne Gadebusch.

 

Aktiviteter på mølle

Igen i år kan du glæde dig til at opleve skiftende aktiviteter sommeren over. Oplev trædrejeren eller bogbinderen i arbejde, og se, hvordan der arbejdes med uld. Også Faaborg Snapselaug kigger forbi, og de giver gerne en smagsprøve på specialiteter som en Øhavs Dram. 

Opdateret af:
Faaborg Turistbureau visitfaaborg@fmk.dk
Faaborg Turistbureau