Klovenhøj

Klovenhøj

Søndergade

8740 Brædstrup

Foto: Rikke Paaske

Bænk og mindesten på toppen af gravhøjen Klovenhøj

Foto: Business Brædstrup

Udsigt over marker fra gravhøjen Klovenhøj i Brædstrup

Foto: Business Brædstrup

Trapper af træ, som fører til toppen af gravhøjen Klovenhøj i Brædstrup

Gravhøj med udsigt over Brædstrup

I Brædstrup by, tæt på Hotel Pejsegården, ligger denne fredede gravhøj, som er tilgængelig via en sti fra Søndergade. En trappe fører op til toppen af gravhøjen. Her er også en bænk og en mindesten. Højen har en affladet top, som giver mulighed for at opholde sig på toppen og nyde den fine udsigt over byen, markerne og Ring Sø.

Det vides ikke med sikkerhed, hvornår Klovenhøj blev opført, men højens form med affladet top og størrelse indikerer, at den er fra bronzealderen (1.700-500 f.Kr.). Klovenhøj er 4,25 meter høj og 25 meter bred. Den er aldrig blevet udgravet af arkæologer.

 

En af mange gravhøje i området

I området omkring Klovenhøj er der et stort antal gravhøje og rester efter disse. Fra Klovenhøj og en kilometer mod øst har der været op mod 40 gravhøje – de fleste af disse dog ikke synlige i landskabet i dag.

Gravhøjene, som er enkeltmandsgrave, blev generelt bygget så højt som muligt for at hylde den afdøde. Dels ved at gøre graven synlig i landskabet for forbipasserende, men også for at placere den afdøde så tæt på guderne som muligt.  De blev oftest placeret ved naturlige færdselsruter i området, så forbipasserende kunne se, at her boede vigtige folk. Gravhøjene var altså forbundet med en vis status både for den enkelte og for lokalområdet.

Brædstrup er Danmarks højst beliggende by, og hele Bakkelandet byder på mange bakketoppe, der derfor blev prydet med gravhøje. Ikke langt fra Brædstrup, ved Slaggård Banke, kan du opleve en af Danmarks mest imponerende samlinger af gravhøje. De 9 gravhøje ved Slaggård Banke og de 11 høje ved det nærliggende Vorbjerg Høje giver et ganske karakteristisk landskab, der er et besøg værd. Og Yding Skovhøj, der også ligger i kort køreafstand fra Brædstrup, er faktisk Danmarks højeste punkt, hvis man medregner gravhøjene på toppen.

 

En del af byens skattejagt

Klovenhøj er et af punkterne som du besøger undervejs på Skattejagten Brædstrup Rundt. Så tag børnene med til Brædstrup og nyd en sjov aktivitet og få en medalje som bevis.

På denne side kan du finde inspiration til andre oplevelser i den hyggelige handelsby Brædstrup.

Hvis du søger inspiration til andre historiske attraktioner i området, kan du finde det her.

Hoteller i nærheden af Klovenhøj

 • Jørgensens Hotel

  18,57 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  21,02 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Nørre Vissing Kro

  23,27 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Dania Silkeborg

  24,75 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Låsby Kro

  24,9 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Hedegaarden

  26,85 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  28,93 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  32,47 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Kongensbro Kro

  37,39 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Montra Hotel Sabro Kro

  37,45 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro