Mindelunden i Ryvangen

Foto: Wonderful Copenhagen

Mindelunden i Ryvangen

Foto: Wonderful Copenhagen

Mindelunden i Ryvangen

Foto: Wonderful Copenhagen

Mindelunden i Ryvangen

Mindelunden i Hellerup på udkanten af København er en smuk park til minde om de frihedskæmpere, der blev henrettet her eller andre steder, eller døde i KZ-lejre, under Anden Verdenskrig. 

Mindelunden er beliggende i det tidligere militære øvelsesterræn for Svanemøllen Kaserne, som under Anden Verdenskrig - den 29. august 1943 - blev overtaget af tyskerne og brugt til indkvartering af tropperne, og skydebanerne til henrettelse af danske modstandsfolk.

Efter krigen fandt man ligene af 197 henrettede frihedskæmpere på stedet, og det gik først da op for offentligheden, hvad der var foregået på stedet.

I Mindelunden kan du i ro og eftertænksomhed spadsere rundt mellem de tre mindesteder og de oprindelige henrettelsespladser.

Det Store Gravfelt

Billedhugger Axel Poulsens store statue af moderen med den dræbte søn står i midten af Det Store Gravfelt. 106 dræbte modstandsfolk er begravet her.

Andre dræbte modstandsfolks navne står på mindepladen foran monumentet. På foden af skulpturen står en inskription af Kaj Munk.

Mindemuren og KZ Gravene


Mindemuren i pergolaen til venstre for indgangen består af tavler med navnene på 151 personer fra modstandsbevægelsen, hvis jordiske rester aldrig er fundet.

KZ Gravene til højre for indgangen er en rotunde med grave for omkomne danskere i tyske arbejds- eller koncentrationslejre. 31 af dem hviler her, rundt om et monument af Axel Poulsen.

Henrettelsespladsen


I selve Mindelunden er den skydebane bevaret, som tyskerne benyttede som henrettelsesplads. Der står bronzeafstøbninger af de oprindelige tre pæle, som de dødsdømte blev bundet til.

De dødsdømte frihedskæmpere blev tidligt om morgenen afhentet fra Vestre Fængsel og kørt til Ryvangen. Her blev de bundet til en pæl og skudt. De tre oprindelige pæle befinder sig i dag på Frihedsmusset i København.

Modstandsfolk fra blandt andet Hvidstengruppen og Holger Danske blev henrettet på denne plads. I jorden foran henrettelsespælene er der en mindetavle med inskription af Kaj Munk.

Pistolskydebanerne


Pistolskydebanerne ligger bag ved selve Mindelunden, og her fandt de første henrettelser sted. Området grænser op til nogle boligblokke og kolonihaver i Ryparken.

Herfra kunne beboerne under besættelsen se tyske soldater ankomme i lastbiler med danske civile. Efterfølgende kunne de høre skudsalver. Foran pistolskydebanen er opsat en mindesten.

Gratis rundvisninger og mærkedage


Hvis du vil vide mere om Mindelundens historie, kan du forhåndsbestille en gratis rundvisning på stedet. Rundvisningen tager ca. en time, og I skal være mindst 10 personer og max 40.

Dagen for Danmarks Befrielse, den 4. maj, fejres hvert år med en ceremoni og blomster på gravene. Hvis du er i København den dag, er et besøg absolut anbefalelsesværdigt.

Bemærk venligst at Mindelunden i Ryvangen er en statskirkegård, og stedets alvor bør respekteres. Leg, hundeluftning, kondiløb, solbadning og støjende adfærd er derfor ikke tilladt.

Hoteller i nærheden af Mindelunden i Ryvangen

 • Skovshoved Hotel

  3,99 km

  Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

  Læs mere : Skovshoved Hotel
 • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

  5,73 km

  Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel
 • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

  6,01 km

  Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
 • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

  6,1 km

  Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
 • Absalon Hotel

  6,23 km

  Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

  Læs mere : Absalon Hotel
 • Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel

  12,02 km

  Park Globetrotter Copenhagen Airport - SDH Partner Hotel præsenterer en behagelig overnatningsmulighed for både forretningsrejsende og fritidsrejsende, beliggende i nærheden af Københavns Lufthavn og Amager Strand. Oplev moderne faciliteter, imødekommende service og nem adgang til offentlig transport, blot få minutters gang fra hotellet.

  Læs mere : Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel
 • Taastrup Park Hotel

  18,6 km

  Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

  Læs mere : Taastrup Park Hotel
 • Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel

  27,37 km

  Hotellet er omgivet af imponerende skove, smukke søer og sportsruter, der giver dig en naturskøn oplevelse. Byen og naturen har været en kilde til inspiration for hotellet, der har skabt en charmerende lille landsby med sine snoede alléer, frodige planter og en indbydende atmosfære.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel
 • Skjalm Hvide Hotel

  27,62 km

  Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

  Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
 • Marienlyst Strandhotel

  35,43 km

  Marienlyst Strandhotel er et flot hotel helt ud til vandet og med lækre spafaciliteter. Derudover er restauranten Brasserie 1861, bar, lounge, strandspa, casino og store terrasser direkte ud til Øresund med privat strand også noget, hotellet er kendt for. Det ligger tæt på Kronborg Slot og Louisiana.

  Læs mere : Marienlyst Strandhotel