Sankt Nicolai Kirke i Kolding midtby

Foto: Jesper Frehr

Sankt Nicolai Kirke set fra oven

Foto: Destination Trekantområdet

Sankt Nicolai Kirke _ Billede af facade

Foto: Destination Trekantområdet

Sankt Niciolai _ Orgel

Sankt Nicolai Kirke er den ældste kirke i Kolding, den er oprindeligt fra omkring år 1250, men flere restaureringer har ændret dens udseende. Dens nuværende udvendige skikkelse er fra 1885-1886, og indvendig er den især præget af en restaurering i 1753-1758.

Det historiske inventar

Den seværdige altertavle fra 1589-1590 blev bekostet af lensmand på Koldinghus, Casper Markdaner (lensmand 1585-1617). Tavlens billeder er skabt efter forlæg af den nederlandske kobberstikker Hendrick Goltzius.

Prædikestol med lydhimmel fra 1591 med Casper Markdaners våbenskjold og G.M.B, der er forkortelser for Markdaners valgsprog: Gott mein Beistand.

Døbefonten af sandsten med evangelistsymboler på siderne fra 1619-1620 er udført af Claus Lauridsen, Chr. IV´s stenmester på Koldinghus.
Fontehimlen er fra 1636.

Epitafier og gravsten vidner om kirkens brug igennem århundreder. Der er to såkaldt åbne begravelser i sideskibenes vestender. På kirkens hjemmeside kan man læse historierne om de enkelte familier, som gravminderne er sat over.

De malede glasvinduer i kirkens kor er skabt af professor Kræsten Iversen, der arbejdede på dem i årene 1945-1950, hvor de blev indviet i forbindelse med en stor 700-års festlighed for Sankt Nicolai Kirke.

De tidligere vinduer blev ødelagt ved en bombesprængning på rådhuset i marts 1945.
Hver af de fem vinduer har et overordnet tema for deres fortællinger og hvert vindue viser tre forskellige historier fra Bibelen. Hvert vindue er præcist beskrevet på kirkens hjemmeside.

Orglet – ”instrumenternes dronning” med hele 57 stemmer er bygget af Marcussen og Søn. Det er disponeret som et universalorgel, så man kan spille al slags orgelmusik på det. Orglet fremstår i egetræ med guldstafferinger og blev taget i brug i maj 1977. Orgelet gennemgik i sommeren 2019 en stor renovering.
Klokkespillet i kirkens tårn er installeret i 1973 og har 48 klokker i varierende størrelser. Klokkespillet høres bedst fra kirkepladsen og i gaderne omkring kirken og det spiller 7 gange om dagen forskellige årstidsbestemte melodier. 

Hverdagen i kirken
Kirken er åben for besøgende alle hverdage og i sommerperioden også i weekenden. Alle er velkomne til at kigge indenfor til et stille pusterum eller for at se nærmere på de mange ting i kirkerummet. Det er også muligt at tænde et lys. Foldere om kirkens inventar samt kirkeblade om livet i kirken og aktuelle temaer ligger i våbenhuset og må gerne tages med.

Den første onsdag i hver måned er der morgenandagt i kirken. Det varer knapt en halv time. Kommer du forbi på dette tidspunkt, så kom indenfor og syng med på et par salmer og hør en tekstlæsning og en refleksion, det er en god start på dagen.

Kirkecafé er der hver onsdag året rundt på 2. sal i sognehuset, Jens Holms Hus, Nicolaiplads 2 kl. 10-11.30. Her er alle velkomne, og der er altid kaffe/te på kanden og rundstykker samt et programpunkt med fortælling, hvor emnerne er vidt forskellige fra gang til gang.

Gudstjenester holdes der i kirken hver eneste søndag kl. 10.30. Kommer du forbi kirken på dette tidspunkt, er du naturligvis også meget velkommen til at komme ind og være med. På gudstjenestelisterne udenfor kirken kan du se, om der også er gudstjenester på andre tidspunkter i den kommende tid.


Hoteller i nærheden af Sankt Nicolai Kirke i Kolding midtby

 • Tyrstrup Kro

  14,61 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  18,73 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  24,33 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  26,56 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Vejlefjord

  28,14 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  32,88 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Svanen Billund

  33,97 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Gram Slotskro

  34,25 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Refborg Hotel Billund

  34,76 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Hovborg Kro

  35,9 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro