Skamby

Foto: VisitNordfyn

Den nyrenoverede facade på Skamby El og butikken Kræzen

Foto: VisitNordfyn

Legepladsen foran Skamby Multihus

Foto: VisitNordfyn

Eilersen i Skamby designer luksus sofaer og andre møbler

Skamby ligger lunt og godt på gode jorder i det Nordfynske. Der har mennesker slået sig ned i over tusinde år, og de har efterladt sig spor. I omegnen af Skamby kan man finde både en jættestue fra bondestenalderen, den kæmpestore Torshøj, der antagelig er fra bronzealderen og Glavendruplunden med rester af 2 bronzealderhøje og ikke mindst Glavendrupstenen med Danmarks længste runeindskrift. 

Skamby nævnes i de skriftlige kilder for første gang i 1348. Der er lidt usikkerhed om, hvad navnet Skamby kommer af. Måske betyder det den korte by eller byen ved den korte å. By er blevet brugt siden år 750 som endelse på bynavne.

Kirken

Da kristendommen kom til Nordfyn, blev det i Skamby, der først blev bygget kirke. Efter sigende meget mod den lokale trolds vilje. Det fortælles at trolden Finn fra Nørre Højrup forsøgte at forhindre opførslen af Skamby Kirke ved at sparke kirken omkuld, hvilket efterlod et stort fodaftryk i stensoklen, som stadig kan ses idag.

Kirken er bygget af granitkvadre og munkesten og har mange interessante ting at se. Blandt andet en ”pesttorn” på kirkegården. I middelalderen var det almindeligt at plante en hvidtjørn ovenpå de mange, der døde af pest.

Jernbanen

Den Nordfyenske Jernbane fra Odense til Bogense kom i 1882 og bragte, ligesom andre steder, meget med sig. Byen voksede rundt om stationen, forretninger og håndværkere slog sig ned, og det var let for omegnens bønder at få deres afgrøder med togene. I 1966 var det imidlertid slut, da banen blev nedlagt.

Skamby i dag

Hver sommer holdes der Troldefest i Skamby, med bobturnering, fodboldkampe, cykelløb, boder og fest i teltet. Siden 1967 har sagnet om trolden, der sparkede til kirken, lagt navn til den årlige byfest "Troldefesten". Det er Skamby Boldklub, der sammen med frivillige kræfter fra Skamby og omegns Borgerforening samt Skamby Multihus arrangerer Troldefesten.  

Skamby er et aktivt lokalsamfund, der for nogle år siden i samarbejde med Nordfyns Kommune fik omdannet den tidligere skole til et multihus, der lejes ud til fester og kurser.

Flere af de gamle bygninger i Skamby har fået andet indhold.
Skamby Elektrisitetværk fra 1908 er nu blevet til Skamby El, der stadig har en flot butik i byen. De nuværende ejere valgte at renovere facaden og bringe den tilbage til det oprindelige udtryk, hvilket gjorde at de vandt Nordfyns kommunes bevaringspris i år 2020.

Karetmageren Eilersen er nu en stor international virksomhed med kareten som logo.

I stationsbygningen, der som de andre stationsbygninger på strækningen er tegnet af arkitekt N.P.C. Holsøe, er der nu boliger. I den gamle gæstgivergård havde kunstneren Knud Axelsen i flere år indrettet Galleri Nordfyn.

Kirketårnet har fået konkurrence fra de store siloer hos Danish Agro, der har deres regionshovedkontor i Skamby. Deres høje skorsten er nu det mest synlige varetegn i horisonten når man nærmer sig Skamby. 

Indbyggertal: Omkring 440

Hoteller i nærheden af Skamby

 • Frederik VI's Hotel

  10,95 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  17,2 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Munkebo Kro

  19,21 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  19,84 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Tornøes Hotel

  25,63 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Brobyværk Kro

  32,25 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  35 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  37,02 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Jørgensens Hotel

  46,55 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  48,35 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference