Skulpturen Innocentia

Foto: Lyt til Kunsten

På græsset ved Nyborg bibliotek og med Nyborg slot som bagtæppe står en bronzeskulptur af en ung spinkel kvinde.

På græsset ved Nyborg bibliotek og med Nyborg slot som bagtæppe står en bronzeskulptur af en ung spinkel kvinde. Hun er nøgen, blikket er let nedadvendt, og hun træder forsigtigt et skridt frem - situationen er måske før- eller efter et bad - et motiv der har været populært op gennem kunsthistorien. I hænderne har hun et klæde, som hun holder bag ryggen. Hun er ved at lade det falde - eller ved at hive det op omkring sig.

Skulpturen har titlen “Innocentia”, der betyder uskylden. Hun er skildret på stadiet i overgangen mellem barndommen og voksenlivet. Stadig med den uskyldsrene kropslighed man finder i barndommen, men samtidig tæt på det voksne menneskes blufærdighed og hæmninger.

Skulpturen her er en bronzeafstøbning fra 1990 af en gipsfigur fra ca. 1918, som i dag tilhører Aarsleff-samlingen. Ifølge kataloget fra Aarsleff-samlingens åbning i 1918 stod Innocentia ufuldendt, skønt det ikke ser sådan ud i dag. Da skulpturen i 1989 fik aftrukket en overmaling, der formodentlig var påført i 1960’erne, var det tydeligt, at især skulderparti og nakken fremstod meget mindre finthuggede og afpudsede end fronten af figuren, der til gengæld var helt færdigbearbejdet. De ufærdige partier blev da gennemgåede for at skabe et så ensartet udtryk som muligt. Den manglende fuldendelse kunne tyde på, at figuren blev til i de senere år af Carl Aarsleffs liv.

Carl Aarsleff (1852-1918) var en dansk billedhugger, som blev født i Nyborg. Som ung tog han uddannelse som drejer hos sin far, der var drejermester. Sidenhen uddannede han sig på Kunstakademiet i årene 1872-76, mens han samtidig arbejdede for Th. Stein, Vilhelm Bissen og J.A. Jerichau. Aarsleff udførte en række naturalistiske ynglingestatuer samt flere bygningsudsmykninger til Glyptoteket. I årene 1900-12 arbejdede han indgående med restaureringen af Margrete 1.s sarkofag i Roskilde Domkirke.

Aarsleff var professor ved Kunstakademiet fra 1901 og direktør samme sted i årene 1914-17. Han var medlem af Akademirådet, af Thorvaldsens Museums bestyrelse og sad i en rådgivende komité for udsmykningen af det indre af Christiansborg. I 1918 blev en samling på 77 originalværker af Aarsleff skænket til Nyborg Museum, det er det der er i dag er kendt som Aarsleff-samlingen.

Hoteller i nærheden af Skulpturen Innocentia

 • Tornøes Hotel

  17,21 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  21,71 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  26,07 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Brobyværk Kro

  34,75 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Frederik VI's Hotel

  35,71 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  41,31 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  52,76 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  69,14 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  73,24 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  76,82 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord