Skulpturen Solbad

Foto: Lyt til Kunsten

Til venstre for indgangen til Nyborgs unikke, fredede biblioteksbygning - lidt af vejen under et træ, kan man finde sandstensskulpturen Solbad fra 1933 af Gunnar Slot.

Til venstre for indgangen til Nyborgs unikke, fredede biblioteksbygning - lidt af vejen under et træ, kan man finde sandstensskulpturen Solbad fra 1933 af Gunnar Slot.

Den unge, solbadende kvinde læner sig tilbage i en ikke helt afslappet stilling. Hun støtter sig på armene, der er bøjet ind bag ryggen og hendes ene ben er bøjet let ind under det andet. En positur, som giver følelsen af, at den unge kvinde er i bevægelse og ikke vil blive liggende her i mere end et øjeblik. Hun kigger lidt ned med et selvsikkert drag om munden. Hun hviler i sin krop og er til i øjeblikket uden skam.

Motivet med den på siden liggende, nøgne kvinde er klassisk og ses løbende op gennem kunsthistorien, bl.a. i utallige værker med motivet “Den liggende Venus” som omdrejningspunkt. Det er den sensuelt konfronterende, men stadig uskyldsrene kvinde vi møder.

Slots solbadende kvinde er stiliseret og moderne i sit udtryk, med forenklede rene linjer. Skulpturen vidner om en klar inspiration fra den fynske billedhugger Kai Nielsens kvindefigurer, skabt i samme periode.

Solbad blev udstillet på Fyens Stifts Kunstforenings efterårsudstilling i 1934 og blev derefter solgt til en kreds af borgere fra Nyborg, der skænkede kunst til byen. Den har siden levet et omtumlet liv og været opstillet forskellige steder i Nyborg. Den har været udsat for hærværk gentagende gange, hvor den bl.a. har fået hugget benene af, og den har sågar været en enkelt gang i Storebælt, hvorefter den blev repareret af kunstneren selv. Efterfølgende har den været igennem flere reparationer fra andres hænder, hvilket Gunnar Slot ikke selv var tilfreds med, da han mente det ændrede skulpturens udtryk radikalt. Solbad har nu stået fredeligt på sin nuværende plads foran biblioteket siden begyndelsen af 1980’erne.

Gunnar Slot har også brugt motivet Solbad i små statuetter produceret for P. Ipsens Enke Kgl. Hof Terracottafabrik i 1936.

Gunnar Slot (1914-2002) var en fynsk billedhugger, født i Nyborg, hvor du kan opleve flere af hans værker. Ved indgangen til biblioteket ses en portrætbuste af borgmester Ludvig Hansen, og ved urnekirkegården på Nyborg Gamle Kirkegård findes hans skulptur Korskilden, opstillet i 1957.

Hoteller i nærheden af Skulpturen Solbad

 • Tornøes Hotel

  17,21 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  21,71 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  26,08 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Brobyværk Kro

  34,77 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Frederik VI's Hotel

  35,72 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  41,33 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  52,77 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  69,14 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  73,25 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  76,83 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord