Slaggård Banke

Slaggård Banke

Naldalvej 5

8752 Østbirk

Foto: Hanne Nielsen

Udsigt til shelter fra Slaggård Banke

Foto: Hanne Nielsen

Shelter og bålplads ved Slaggård BAnke

Foto: Hanne Nielsen

En trampesti på græs gennem Slaggård Banke

Formet af fortiden

Syd for Vestbirk og Den Genfundne Bro og øst for Gudenådalen ligger et kuperet område præget af bakkekamme med store gravhøje på toppen.

I området Vorbjerge er der adskillige gravhøje, der blev placeret så højt som muligt i landskabet for at ære den afdøde og gøre gravhøjen synlig fra nær og fjern. Den højeste af disse bakker i området er Slaggård Banke, der med sin top 109 meter over havets overflade er blandt de højere punkter i landet.

Slaggård Banke er karakteriseret ved græsklædte skråninger, og de i alt ni gravhøje på toppen giver et karakteristisk udseende med bølgende bakketoppe. Området er offentligt tilgængeligt, og der er bord/bænkesæt og infotavler nær bakken.

 

Gå en tur i området

Hvor Naldalvej møder Østbirkvej, ligger en offentlig parkeringsplads med bord/bænkesæt. Herfra kan du starte en vandretur ad trampestier i området på omtrent tre kilometer. På turen kan du blandt andet komme forbi bakketoppen i 109 meters højde samt Slaggård Bankes shelterplads, hvor der er en ganske usædvanlig shelter med dør og stjernekiggertårn. Ved Vorbjergvej kan du få adgang til det nærliggende område Vorbjerg Høje, som ligeledes er karakteriseret ved gravhøje. Vorbjerg Høje har top i 86 meters højde og har i alt 11 gravhøje. På en kort gåtur i området kan du altså komme forbi hele 20 gravhøje.

På dette digitale kort kan du følge ruter i området ved Slaggård Banke via GPS på din smartphone.

 

Om gravhøjene

Slaggård Banke er blandt Danmarks mest imponerende grupper af gravhøje. Gravhøjene på Slaggård Banke er enkeltmandsgrave, som blev opført for at hylde højtstående personer såsom stormænd eller høvdinge. Gravene stammer fra bronzealderen (1.800-500 f.kr). Gravhøje blev generelt placeret højt for at hylde den afdøde – både for at placere ham så tæt på guderne som muligt, men også for at gøre graven så synlig som mulig i området. De blev oftest placeret ved naturlige færdselsruter i området, så forbipasserende kunne se, at her boede vigtige folk. Gravhøjene var altså forbundet med en vis status både for den enkelte og for lokalområdet.

Gravhøjene på Slaggård Banke er fladtoppede. Det menes, at dette skyldes, at området blev brugt i ceremoniel sammenhæng. På toppen af højen blev ofte placeret en bautasten for at tydeliggøre gravens placering. De afdøde blev brændt og gravet ned i urne sammen med gravgaver. Gravene er gennem tiden blevet udsat for mange gravrøverier, så disse gravgaver ofte har været væk, når arkæologer har undersøgt gravene.

 

Kombiner med andre naturoplevelser

Lige nord for Slaggård Banke ligger en af landets største naturattraktioner, Den Genfundne Bro. Du finder også andre naturoplevelser som Vestbirksøerne, Naturstien Horsens-Silkeborg og Fyel Badesø.

Slaggård Banke ligger i området Bakkelandet, som er kendetegnet ved nogle af landets højeste bakker, søer og skove. Her er der gode muligheder for at kombinere naturoplevelser med lækker mad.  

På denne side kan du få inspiration til andre oplevelser i Bakkelandet.

Denne guide giver dig overblikket over attraktioner med et historisk islæt i Kystlandet.

Denne side giver inspiration til nogle af de bedste udsigtspunkter i området.

Hoteller i nærheden af Slaggård Banke

 • Jørgensens Hotel

  12,31 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  15,51 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Nørre Vissing Kro

  21,12 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Låsby Kro

  23,87 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Hedegaarden

  26,76 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Dania Silkeborg

  28,27 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  29,31 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  29,46 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Montra Hotel Sabro Kro

  34,62 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Hotel Oasia Aarhus

  37,27 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus