Svanemøllen

Foto: VisitKerteminde

Svanemøllen i Kerteminde

Svanemøllen i Kerteminde knejser smukt på Møllebakken i byens nordlige udkant og fungerer som sømærke og vartegn for byen.

Navnet har den fået efter vejrhanen, en smuk svane, der pryder møllens top. Møllekroppen er ottekantet. Undermøllen er opført i mursten og har gennemkørsel for vogn. Overmøllen er opført i træ og beklædt med spån. Møllen har hækværk til sejl og manuel krøjning.

Svanemøllens historie
Svanemøllen tilhørte i 1700-tallet Rørbæk gods og senere Brolykkegods –to herregårde i byens nærhed. Fra stubmølle til gallerihollænderi 1851 afhændede Brolykkemøllen til forpagteren gennem 20 år, møller Hans Heilmann. Det, Heilmann købte, var en stubmølle bygget i 1786, og Heilmann gik derfor med tanker om at flytte møllen og lade den genopføre som en moderne hollandsk vindmølle med fast skrog og drejelig hat. Da møllen nedbrændte i november 1852 faldt mistanken derfor på mølleren, men flere år efter tilstod en tjenestekarl, at han var brandstifteren. I 1853 genopstod Svanemøllen i en ny og forbedret udgave som gallerihollænderi. Heilmanns søn gik konkurs i 1888, og møllen blev overtaget af købmand I. A. Larsen – far til den berømte kunstmaler Johannes Larsen, der i 1902 opførte sin smukke villa over for møllen. Johannes Larsen ejede møllen frem til sin død i 1961. Svanemøllen i Kerteminde er i dag en del af Johannes Larsen Museet. Den har sin egen forening af medlemmer, Foreningen til Svanemøllens bevarelse, der arbejder for at bevare møllen for eftertiden. Møllen er funktionsdygtig og sættes i gang et par gange om året. Der er bevaret en del mølleinventar, bl.a. gryn-, mel-og skråkværn. Foreningen til Svanemøllens bevarelse blev dannet efter Johannes Larsens død på foranledning af ejerne af den daværende restaurant Pax i Kerteminde, Tulle og Nan Due Nielsen, med det formål at søge møllen bevaret for eftertiden. I 1984 overtog Kerteminde Museum møllens administration og gennemførte en fuldstændig restaurering. Siden er møllen løbende blevet vedligeholdt. I 2009 har Foreningen til Svanemøllens bevarelse stået for indkøb af nye sejl til møllen.  

Hoteller i nærheden af Svanemøllen

 • Tornøes Hotel

  0,78 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  6,59 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  18,79 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  25,78 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Brobyværk Kro

  35,75 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  42,55 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  48 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  60,42 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  62,05 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Jørgensens Hotel

  68,22 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel