Vejby Kirke Skive

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Vejby Kirke Skive

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Vejby Kirke Skive
Den lille kirke er bygget af rå marksten. Hjørnerne er dog tildannede kvadre. Koret og skibet er romansk, mens tårnet er en sengotisk tilbygning. Kirkens våbenhus er først opført i 1800-tallet. Den oprindelige sydportal benyttes stadig, mens nordportalen er tilmuret og kun svagt kan anes. Et tilmuret romansk vindue kan ses i korets østgavl. Overliggeren er ret ujævnt hugget og hører ikke til den romanske kunsts prægtigste eksemplarer.

Til gengæld rummer kirkens indre nogle smukke kalkmalerier. De dækker halvdelen af skibets nordvæg samt hele korbuen. I korbuen ser man i nord Jomfru Maria i solgissel (Maria i stråleglans) og i syd Anna Selvtredje (Marias moder Anna med både jomfru Maria som barn og Jesus-barnet). Billederne er malet ved 1500-tallets begyndelse, og de var meget yndede i middelalderens slutning. Det øverste stykke af buen er bemalet med blad- og rankedekorationer.

Billederne på skibets nordvæg er en serie malerier fra lidelseshistorien. De er malet en smule senere - i midten af 1500-tallet - af en kunstner, som også har lavet arbejder andre steder på Salling.

Bortset fra granitdøbefonten, som er romansk med en glat kumme, er inventaret af noget nyere dato. Kirkens altertavle er malet af Viborg-maleren A.F. Jæger i 1866 og er en afbildning af den velsignende Kristus. Prædikestolen er fra omtrent samme tid. Den har snoede hjørnesøjler, men er ellers ganske enkel.

Under den grundtvigske vækkelse i sidste halvdel af 1800-tallet var både Lem og Vejby kirker genstand for så stort et røre, at folk strømmede til fra hele Sydvestsalling, så det var mere eller mindre umuligt at komme ind i kirkerne om søndagen.

Kilde:
De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur

Hoteller i nærheden af Vejby Kirke Skive

 • Tambohus Kro & Badehotel

  13,71 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Hotel Pinenhus

  15,75 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  16,61 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Grand Hotel Struer

  18,08 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Thinggaard

  29,04 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  29,92 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Hotel Thisted

  39,68 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Palads Hotel Viborg

  40,2 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • St. Binderup Kro

  46,86 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Aiden, Herning - SDH Partner Hotel

  50,44 km

  Hotel Aiden byder velkommen til dem, der kan lide at rejse enkelt og afslappet. Hotellet leverer den optimale kombination af værdi og komfort, der opfylder nutidens rejsendes forventninger. Hotellet arbejder stærkt på at være i front blandt overnatningsvirksomheder med teknologiske løsninger.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Aiden, Herning - SDH Partner Hotel