Vestbirk Vandkraftværk

Vestbirk Vandkraftværk

Søvejen 68

8752 Østbirk

Foto: Hanne Nielsen

Vestbirk Vandkraftværk ved Gudenåen med kanoer

Foto: Hanne Nielsen

Vestbirk Vandkraftværk ved Gudenåen sti

Foto: Hanne Nielsen

Vestbirk Vandkraftværk ved Gudenåen et tandhjul

En historisk bygning i Bakkelandet

Vestbirk Vandkraftværk er et af Danmarks ældste vekselstrømsværker, drevet af vandkraft. Værket ligger ved naturskønne Gudenåen og er et spændende historisk udflugtsmål for både gående og kanofarende.

Du kan læse om stedet historie på plancheudstilling, der fortæller om de gamle møller og vandkraftværket. Er du på udflugt kan du nemt finde madpakken frem - her er nemlig borde/bænkesæt og et madpakkehus til 20 personer samt et offentligt toilet.

Vestbirk Vandkraftværk ligger under 1 km fra en af Danmarks største naturattraktioner, Den Genfundne Bro, og ofte vælger folk at kombinere de to oplevelser.

 

Historien om Vestbirk Vandkraftværk

I årene efter 1. Verdenskrig (1914-1918) gjorde manglende forsyning af kul og diesel, at man søgte alternative energikilder for at forsyne danskerne med strøm. Vestbirk Vandkraftværk er et glimrende eksempel på dette, da man her i 1924 opførte et vekselstrømsværk med henblik på at udnytte Gudenåens naturlige vandkraft til strømproduktion. Det eksisterende elværk, som forsynede de nærliggende byer Vestbirk og Østbirk med strøm, oplevede store udfordringer med dieselleverancen, og derfor måtte befolkningen klare sig med petroleumslamper.

Et kæmpe arbejde gik i gang for at få det rigtige fald på vandet til at drive turbinerne rundt. 120 personer var gennem halvandet år beskæftiget med grave- og anlægsarbejdet. Som følge heraf blev de tre søer Bredvad, Naldal og Vestbirk Sø dannet, og Gudenåens forløb lagt om.

Vestbirk Vandkraftværk producerede da det stod færdigt en fjerdedel af Jyllands strøm.

I 1979 blev værket og søerne solgt til Naturstyrelsen, som stadig forpagter og driver anlægget den dag i dag. Værket sender stadigvæk 1,8 mill. kilowatt-timer ud på nettet om året.

I forbindelse med en omlægning af Gudenåen er det planen, at Vestbirk Vandkraftværk stopper med at producere strøm, men for nuværende er værket stadig aktivt.

 

Kendt blandt kanofarende

Vestbirk Vandkraftværk opleves naturligt som en del af kanosejladsen på Gudenåen mellem Tørring og Klostermølle. Her ved vandkraftværket er det nødvendigt at gå i land og transportere kanoen over en grusvej og ned ad en sliske på den anden side af vandkraftværket. Kanoen transporteres på en af de vogne, som er tilgængelige på stedet. Her der det naturligt at holde en pause ved de opstillede bænke på grunden inden turen går videre.

Vær opmærksom på, at kanoen ikke kan transporteres til isætningsstedet fra land, hvorfor vandkraftværket ikke egner sig som start eller afslutning på kanoturen.

Du kan leje en kano ved Vestbirk Camping, ganske tæt på vandkraftværket. 

 

Sådan kommer du til Vestbirk Vandkraftværk fra land

Hvis du kommer til Vestbirk Vandkraftværk i bil, kan du parkere ved Søbanke, i siden af vejen Søvejen. Parkeringspladsen er på det sted, hvor vandet i Gudenåen løber fra Vestbirk Sø. En sti fører her langs åen til vandkraftværket.

Hvis I holder ved p-pladsen ved Den Genfundne Bro, skal du gå 500 meter mod øst ad Søvejen til du rammer vandkraftværkets p-plads.

Selve bygningen er ikke åben for offentligheden.

 

Ser bygningen bekendt ud?

Måske er det fordi Vestbirk Vandkraftværk fungerede som hovedkontor for Nissebanden i julekalenderen Nissebanden i Grønland.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde

 

Andre oplevelser i Bakkelandet

Vestbirk Vandkraftværk ligger i et område, som er karakteriseret ved smuk, skovklædt natur med mange søer og bakker. Her finder du flere af Danmarks højeste punkter og store naturattraktioner.

På denne side kan du finde inspiration til oplevelser i Bakkelandet.

Hoteller i nærheden af Vestbirk Vandkraftværk

 • Hotel Skanderborghus

  15,25 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Jørgensens Hotel

  15,72 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Nørre Vissing Kro

  18,82 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Låsby Kro

  21,17 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Dania Silkeborg

  24,76 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Hotel Hedegaarden

  29,38 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  31,8 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Montra Hotel Sabro Kro

  32,73 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Hotel Vejlefjord

  32,8 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Kongensbro Kro

  35,75 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro