Vitsø

Vitsø

Søbygaardsmarksvej 2

5985 Søby Ærø

Foto: Freja Kock Christlieb

Vitsø

Foto: Ulla Friborg

Vitsø

Vitsø ligger ved landevejen tæt ved Søby og lige overfor øens sidste hertugelige gård Søbygaard. Gratisbussen stopper desuden lige ved "indgangen" til Vitsø.

Vitsø er i dag et stort naturområde og fugleområde, som udgøres af en stor sø med tre fugleøer. Øerne skal beskytte ynglende fugle mod rovdyr, og Vitsø fungerer desuden som sidste stop i Danmark for mange trækfugle, inden turen går sydover. Grågæs, ænder og vadefugle yngler her, og du kan også være heldig at se viben flakse hen over engen.

Vitsø var oprindeligt en fjordarm med strandenge i kanten, som havde direkte forbindelse til havet. I 1688 blev området inddæmmet og kunstigt tørlagt, så man kunne dyrke jorden. Det stoppede man med i 2009, hvorefter Vitsø blev til det sammenhængende naturområde på 150 hektar med en sø, strandenge og ferske enge, som du kan besøge i dag.

Det skal du lave ved Vitsø

 • Fra P-pladsen ved Søbygaard og P-pladsen ved Vorbjerg Skov kan du følge stier rundt om søen. Nogle af dem indgår i det sammenhængende stisystem, Øhavsstien, som er tydeligt afmærket med blå skilte på træpæle.
 • Kravl en tur op i fugleudkigstårnet og se, om du kan få øje på nogle af de mange fuglearter. En kikkert vil være god at have med.
 • Tag madpakken med og nyd den i det fri med udsigt til både sø og dyreliv.
 • Gå til tops på Søby Volde lige overfor Vitså og få det fulde overblik over området i sin helhed.

Geologiske perspektiver ved Vitsø

Overordnet set udgøres Vitsø-området af et større dalstrøg, hvis dannelseshistorie ikke er fuldt afklaret.

Det kan dreje sig om en smeltevandsdal eller en del af en tunneldal skabt under isen.

Syd for Vitsø ligger en interessant kystklint med aflejringer fra næstsidste og sidste istid (Saale og Weichsel) samt sidste mellemistid Eem.

En del af Geopark Det Sydfynske Øhav

Vitsø er en del af Geopark Det Sydfynske Øhav, som er fortællingen om den dramatiske havstigning omkring Sydfyn og øerne i forlængelse af den sidste istid for over 11.000 år siden.

Havstigningen skabte Øhavets 55 øer og holme, og den særlige natur, som siden har været forudsætningen for hele områdets eksistens og udvikling samt de utallige muligheder for naturoplevelser og aktiviteter under åben himmel. Lær mere om geoparken på geoparkoehavet.dk.

Hoteller i nærheden af Vitsø

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  18,36 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Hotel 6400

  29,46 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Brobyværk Kro

  34,47 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Benniksgaard Hotel

  46,43 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  51,89 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  55,8 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Bov Kro

  58,64 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  61,16 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Rode-Kro

  62,18 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Munkebo Kro

  62,36 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro