Als - statuen af pigen i springvandet

Als - statuen af pigen i springvandet

Rådhustorvet 10

6400 Sønderborg

Foto: Conni Ernst

Als

Foto: Sønderborg Kommune

kultur-tur_guide-03.2019

Statuen Als er en hyldest

Statuen Als blev fremstillet af billedhugger Adam Fischer (1888-1968) i 1947. Bronzestatuen blev skænket til byen af Ny Carlsbergfondet i 1951.

Det var ikke alle byens borgere der brød sig om statuen, da nogen mente at hun ikke levede op til kvindeidealet, men med tiden tog de hende til sig og i daglig tale kaldes hun for Alspigen.

Fontænefiguren Als står på sin granitsokkel i et rundt bassin, foran Sønderborg Rådhus – næsten som på sin egen ø. Med Venus som forbillede er hun et tegn på kærligheden til øens liv.

Statuen er en billedlig hyldest af den frodige ø i Sønderjylland. Frugtkurven med æbler, som hun bærer med begge hænder symboliserer ø-jordens frugtbarhed og sundhed, fiskene ved hendes fødder symboliserer vandet, der omgiver øen Als.

Øen Als er kendt helt tilbage til Hertug Hans den Yngres tid, som værende grøn og frodig med god agerjord. Det er ikke uden grund, at Als kaldes Jyllands Have og den har da også sin egen sang, som blandt andet synges ved afslutningen af herrefrokosten til Sønderborg Ringridning.

En fast tradition blandt byens nyligt beståede studenter er dansen omkring springvandet og det derpå følgende bad til 13-tals studenterne og bare rolig, basinet bliver tømt, renset og genfyldt samme formiddag.

Hoteller i nærheden af Als - statuen af pigen i springvandet

 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  0,37 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel 6400

  1,74 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Benniksgaard Hotel

  15,61 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Bov Kro

  28,05 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Hotel Rode-Kro

  34,16 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  36,67 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  46,66 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Agerskov Kro

  48,68 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Tyrstrup Kro

  54,16 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Tønderhus

  58,92 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus