Bredstrup Kirke

Foto: Destination Trekantområdet – VisitFredericia

bredstrupkirke

Foto: Destination Trekantområdet – VisitFredericia

bredstrupkirke3

Foto: Destination Trekantområdet – VisitFredericia

bredstrupkirke2

Bredstrup Kirkes kor og skib er fra den senromanske tid. Tårnet er fra sengotisk tid.  Kun våbenhuset er af nyere dato, nemlig fra 1800tallet.

Kirken og hele det anlæg, der hører til den, er usædvanligt smukt. Våbenhuset har siden 1916 været indrettet til kapel, og man ser derfor ikke umiddelbart den meget smukke søjleportal om syd døren. Bemærk det lille mandshoved på det nordøstre hjørne på korets ydermur.

Døbefonten er fra den romanske tid, altertavlen i bruskbarok er fra 1600årene. Det udtryksfulde altermaleri, "Den fortabte søns hjemkomst", er en gave til kirken malet af N. Larsen Stevns, 1920. Når man står og betragter korets indretning og inventar, springer dets farver i øjnene. Tekstilkunstneren Hanne Vedels vævede stof på knæfaldet afslutter og indrammer alteret på en meget virkningsfuld måde.

I tårnrummet står kirkens gamle døbefont på foden fra Kongsted Kirke. I dag anvendes fonten fra Kongsted Kirke. Prædikestolen er i renæssancestil og fra 1600årene. og den lukkede præstestol er fra 1700-årene.

Når man står og betragter den velholdte Bredstrup Kirke i dag, forstår man slet ikke, at kirken engang har været i alvorligt forfald og kaos.

I århundrederne efter middelalderen var interessen for kirkernes bygninger og vedligehold ikke altid lige stor. Nogle kirkeejere brugte vedligeholdelseskontoen til andre ting, og i mange kirker var den generelle omsorg for Guds hus lille.

I 1650'erne stod det slemt til med Bredstrup Kirke. Svenskekrigenes (1657-60) hærgen gjorde ikke tilstanden bedre. Af præstens indberetning kan man se, at taget var stærkt medtaget og vinduerne slået itu. Alteret og prædikestolen var væk, ligesom kirkestole, loftet og dørene manglede. Selv lågen til kirkegården savnedes.

Der har praktisk taget ikke været noget som helst i kirken, og det har formentlig været en både kold og fugtig oplevelse at være til gudstjeneste. I præstens ind beretning skimter man da også hans fortvivlelse og mismod.

Det stod så slemt til, at man måtte søge om tilskud til udbedring af skaderne. Dette fik man da også via en indsamling i de øvrige jyske kirker.

Kongsted Kirke havde det meget værre. Det endte med, at svenskerne rev den ned i 1657 og brugte materialerne til deres befæstning i Bredstrup.

Officielt blev kirken opgivet i 1661, men først i 1880 blev de sidste ruinstumper fjernet fra Kongsted Kirkebakke. Ved reparationen af Bredstrup Kirke måtte man fjerne hvælvet i koret og totalrenovere taget. Det er denne reparation, man ser på ydersiden af korets østmur.

Senest har kirken gennemgået en renovering hvori bænke og vægpaneler, som tidligere var malet i mørke farver, er blevet lysnet. Farvevalget er sket i samarbejde med kirkekunstneren Maja Lisa Engelhardt, som har taget udgangspunkt i vores alterbillede "Den fortabte søn" af Niels Larsen Stevns.

Hoteller i nærheden af Bredstrup Kirke

 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  4,29 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  12,26 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  15,34 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  15,91 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  26,06 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Tyrstrup Kro

  28,32 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Jørgensens Hotel

  32,5 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Svanen Billund

  36,61 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  37,7 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Frederik VI's Hotel

  41,94 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel