Danmarks Borgcenter

Gå i historiens spor

Midt i Vordingborg ligger det gamle borgområde, som er et smukt og historisk sted. På denne historiske slotsbanke finder du Danmarks Borgcenter, som er et topmoderne oplevelsescenter, der fortæller historien om middelalderens borge, konger og magt.

Som besøgende på borgcentret får du en iPad-guide i hånden og kan derefter gå opdagelse blandt de gamle ruiner og i udstillingshus. Du kan blandt andet bruge iPad’en til at se, hvordan borgen så ud i 1300-tallet, mens du står midt mellem ruinerne. Ipad’en er nøglen til viden, spil og oplevelser. Er du til action, så prøv spillet Ghost Hunt, hvor du løber rundt på borgruinen og jagter de monstre og genfærd, som folk i middelalderen troede på og frygtede.

Danmarks Borgcenter er både en oplevelse for voksne og børn, og der tilbydes et væld af aktiviteter, rundvisninger og foredrag. Og går man med en lille drøm om at blive ridder eller prinsesse, så kan man få indfriet sine drømme i Børnenes Borgcenter, også selvom man er blevet voksen.

Udover selve museet kan du også gå en tur i området og nyde udsigten over vandet, det grønne område og historiens vingesus.

Du kan se resterne af den 710 m lange og 8 m høje ringmur, som omkransede Danmarks vigtigste borganlæg i 1300-tallet. Adskillige konger har haft deres residens her. Her blev Danmarks første grundlov stadfæstet, og herfra udgik Vendertogterne under ledelse af Biskop Absalon. Her samledes Danmarks rige efter års splittelse under Valdemar den store (1157-1182).

Det er også her, at du finder det meget kendte Gåsetårn, som er borgruinen bedst bevarede del og Vordingborgs vigtigste vartegn. Tårnet blev bygget i 1360’erne som en del af Vordingborg Borg. Borgen var landets største kongeborg, og Gåsetårnet blot ét af borgens ni tårne.

Den gyldne gås på toppen af tårnet blev sat derop for at gøre grin med det tyske hansaforbund. Hansaforbundet var dengang i krig med Kong Valdemar Atterdag, og han drillede dem ved at påstå, at han var mere bange for en flok skræppende gæs end for det samlede tyske forbund.

Opdateret af:
Destination SydkystDanmark info@vism.dk
Destination SydkystDanmark