Elvedgård

Elvedgård

Elvedgårdsvej 6

5474 Veflinge

Foto: Casper Hansen

Herregården Elvedgaard i efterårstid

Foto: Casper Hansen

Søen foran Elvedgaard i efteråret

Foto: Casper Hansen

Bindingsværksbygningerne ved Elvedgaard

Elvedgård nær Veflinge nævnes første gang i 1436, hvor gården var ejet af væbneren Hartvig Hesten. Den senere ejer Frederik Barsebek fik i 1475 et pavebrev, der tillod ham at omdanne gården til et kloster for karteuserordenen, hvilket dog aldrig blev til noget. 

Gennem tiden har mange gjort krav på Elvedgård, men i 1555 overgik gården, efter megen tvist, til brødrene Jørgen og Otte Brahe, der begge var ansete og velstående mænd, som administrerede betydningsfulde kongelige len. Otte Brahe er herudover kendt for at være far til den verdensberømte danske astronom Tycho Brahe. Det blev dog Otte Brahes anden søn, Axel Brahe, der efter sin fars død i 1571 overtog gården.

Axel Brahe var rigsråd og varetog adskillige af de mest ansvarsfulde hverv inden for landets styrelse. Han havde bl. a. en stor andel i afslutningen af Kalmarkrigen. Som kongelig lensmand varetog han også styrelsen af Rugaard, Odensegaard og Dalum Kloster. Efter Axel Brahes død overtog hans datter, Anne Brahe, gården, som hun dog senere pantsatte.

Herefter havde Elvedgård flere ejere indtil den nye ejer Ulrik Frederik Brüggemann i 1721 opførte en ny hovedbygning, bestående af tre fløje i en etage med tegltag. Hovedbygningen, der er opført på et gammelt voldsted, som sandsynligvis blev anlagt af den tidligere ejer Axel Brahe i 1590, var udstyret med en kvist og i grundmur, mens sidefløjene var i bindingsværk.

Herudover opførte han en stentrappe, der førte op til hovedindgangen, hvorover der sad en sten med familiens våben. For enderne af sidefløjene stod to fritstående toetagers tårne, som sandsynligvis havde stået fra gammel tid som beskyttelse for en vindebro.

Claus Hansen Wedel kom til i 1746. De næste ca. 200 år var Elvedgård i Vedelfamiliens eje.

I 1800 nedtog daværende ejer Claus Vedel Simonsen de to tårnes øverste etager og forenede deres nederste etager med hovedbygningens sidefløje.

En historiker og et eventyr værd

I 1832 efterlod Claus Hansen Wedel gården til sin søn, den berømte historiker Lauritz Schebye Vedel Simonsen, som boede her til sin død i 1858. Han var stærkt knyttet til Elvedgård og skænkede penge til en ny skole og et sognebibliotek i Veflinge. Han udgav mange hæfter og bøger om Danmarks historie og var en af de første, der opdelte forhistorien i sten-, kobber- (bronze) og jernalder. Han havde et ulykkeligt privatliv, da han blev skilt fra sin hustru, som var ham utro, og mistede sin søn, der begik selvmord som ganske ung. Men han var lykkelig på Elvedgård og elskede at arbejde i den store have og drømme i den smukke natur.

I 1860'erne nedrev daværende ejer, Julius Christian Frederik Wedel-Heinen, de gamle sidefløje og opførte i stedet nye i grundmur, ligesom han også ombyggede andre dele af slottet.

Elvedgårds avlsbygninger brændte i 1915, hvorefter nye blev opført nordvest for hovedbygningen, som et trefløjet anlæg i hvidpudset grundmur med rødt tegltag.

Elvedgårds hovedbygning er stadig omgivet af tre vandfyldte grave. På den anden side af gravene ligger Elvedgårds gamle have, som er gennemskåret af kanaler og rummer rester af et romantisk anlæg. 

H. C. Andersen besøgte 1829 Elvedgård og Vedel-Simonsen, da han søgte historiske oplysninger til en bog, han var ved at skrive. Bogen blev dog aldrig udgivet. Andersens eventyr "Døedningen, et Fyensk Folke-eventyr" (1830) finder dog sted tæt herpå, som man kan læse i indledningen: “Omtrent en Miil fra Bogense finder man paa Marken i Nærheden af Elvedgaard, en ved sin Størrelse mærkværdig Hvidtjørn, der kan sees fra selve den jydske Kyst.”

Elvedgård eller Elvedgaard er stadig et eventyr værd - det er en flot bygning, som kan ses fra vejen.

Hoteller i nærheden af Elvedgård

 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  9,72 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Frederik VI's Hotel

  9,9 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  19,59 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Munkebo Kro

  26,87 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  27,99 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Brobyværk Kro

  28,45 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Vejlefjord

  32,94 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Tornøes Hotel

  33,44 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Tyrstrup Kro

  43,84 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  44,31 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference