Genforeningssten Fæsted

Genforeningssten Fæsted

Sønderholmvej

Fæsted

6630 Rødding

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Genforeningssten, Fæsted

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Ved Genforeningsstenen, Fæsted

5 år senere, den 15. juli 1925, blev stenen flyttet til dens nuværende placering. Sammen med genforeningsstenen står en række grænsesten, der oprindeligt har stået langs med Kongeågrænsen fra Fæsted mod Obbekær. Bemærk også udformningen af trælågen ind til genforeningsmindets lille anlæg med årstallet 1920. Et lille sted - med stor symbolik.

Inskriptionen lyder på stenens forside "Det, som vi til fjenden tabte, vennebånd igen os bragte", på bagsiden "gode gerninger længe leve", og på kanten i bedste runestil: "Niels satte denne sten". Og Niels var Niels A. Jensen fra Fæsted (1847-1934) – i daglig tale kaldet Niels Møller.

Egnen omkring Fæsted er ellers forholdsvis stenfattig, dog fandt Niels A. Jensen på en jagttur i 1918 den meterhøje sten. Dn 73-årige Niels forfattede selv teksten og huggede runerne. På Genforeningsdagen 1920 blev stenen rejst ved Niels’s hjem, og der blev holdt en lille højtidelighed.

Niels ønskede imidlertid at donere stenen til Fæsted, men da den stod på privat ejendom, blev man nødt til at finde et nyt sted til den. Og det blev landsbyens gamle stævneplads – og ironisk nok samme sted som de tyske grænsevogtere under 1. verdenskrig havde samlingssted. Her blev der lavet en jordhøj, hvor stenen blev sat, og lavet et lille anlæg. Denne flytning blev markeret 15.juli 1925. Her 5 år efter ihukom man stadig de allieredes sejr i 1. verdenskrig, for ved højen var flagstængerne smykket med det engelske, franske og amerikanske flag og så Dannebrog. 

Grænsebøvl i dagligdagen
Gårdene i Fæsted havde hver et jordlod i Fæsted Mose, hvor de gravede tørv. Da Fæsted Mose ved grænsedragningen 1864 kom til at ligge på den danske side, og derefter lagt til Obbekær sogn, så havde de jord i to lande, to amter og to sogne.

Genforeningsstenen i Fæsted og mindepladsen omkring den vedligeholdes stadig af lokale ildsjæle.

#VisitVejen

Hoteller i nærheden af Genforeningssten Fæsted

 • Gram Slotskro

  9,14 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Agerskov Kro

  26,93 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Hovborg Kro

  28,77 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Tyrstrup Kro

  33,16 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Rode-Kro

  39,49 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Abild Kro & Hotel

  41,22 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Refborg Hotel Billund

  43,79 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Svanen Billund

  44,03 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Hotel Hedemarken

  45,08 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • Hotel Tønderhus

  46,38 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus